lördag 14 januari 2012

Din dagliga dos Omega 3…
Lasse Hallström har gjort film på Paul Tordays charmiga och satiriska roman från 2006, Laxfiske i Jemen. Med Obi-Wan Kenobi i huvudrollen!

Plantera in lax i Jemens bergstrakter!? Fiskeriexperten Alfred Jones vid National Centre for Fisheries Excellence i London tar sig för pannan. Ingen kan väl på fullaste allvar föreslå något så dumt? Det förstår ju alla att lax omöjligen kan överleva i Jemens hetta.

Men den stenrike och laxfiskefrälste schejk Muhammad vill inte lyssna på det örat. Han har vänt sig till brittiska experter för att få hjälp att förverkliga sin dröm om laxfiske i Jemen. Och den brittiska regeringen vill inte stå i vägen. Tvärtom. Med Irakkrigets mörka skugga vilande över sig och premiärministerns dalande popularitetssiffror är man i akut behov av en ny och positiv bild av Storbritanniens engagemang i Mellanöstern. Tänk att i direktsändning kunna visa premiärministern i full färd med att dra upp brittisk lax ur jemenitiska vatten. Ett gyllene PR-tillfälle som man bara inte får missa!

Från högsta politiska ort beordras därför Alfred Jones att leda Laxprojekt Jemen. Motvilligt tar han sig an uppgiften, föga anande att han ger sig in på ett äventyr som kommer att förändra hans liv.

Laxfiske i Jemen är en sån där bok som borde bli en jäkligt bra film. Ska bli kul att se om Hallström lyckas få till det fantastiska slutet (Där Obi-Wan och Annakin fäktas med ljussablar ovan en flod av lava och….. Nej, sorry. Fel historia…)!

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar