lördag 17 november 2012

Lära av litteraturen


Att vi kan lära oss en hel del av litteraturen är inte direkt någon nyhet för oss som gillar att läsa. Men de senaste dagarnas händelser får mig ändå att tvivla.

För visst borde såväl Erik Almqvist som Kent Ekeroth och Christian Westling ha läst Astrid Lindgren som små? Om jag inte är helt ute och cyklar vurmar deras parti dessutom lite extra för denna "ursvenska" författarinna.

Kanske lyssnade de bara inte så noga när mamma eller pappa läste följande passage för dem (kanske läste ingen för dem som barn? Det skulle i så fall förklara en del...):

"Dina rävungar! Din skog! Rävungarna är sina egna, förstår du det? Och de lever i rävarnas skog. Som också är vargarnas och björnarnas och älgarnas och vildhästarnas skog. Och uvens och ormvråkens och skogsduvans och hökarnas och gökarnas skog. Och sniglarnas och myrornas och spindlarnas skog."
"Jag känner allt liv i den här skogen", sa Ronja. "Mej behöver du inte komma och lära nånting!"
"Då vet du att det också är vildvittrornas och grådvärgarnas och rumpnissarnas och skumtrollens skog!"
"Tala om nånting nytt för mej", sa Ronja, "nånting som jag inte vet bättre än du. Annars kan du tiga!"
"Dessutom är det min skog! Och din skog, rövardotter, ja, din skog också! Men vill du ha den för dej ensam, då är du dummare än jag trodde när jag först såg dej."

Min uppmaning till den avsatta trion: Läs om Ronja Rövardotter! Just nu lär ni väl ha tid.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar