fredag 15 februari 2013

Ett annat missbruk

Säg ordet "MISSBRUK" - och vi tänker på droger och alkohol. Men det finns andra sorters missbruk också - som drabbar minst lika hårt.
Personligen har jag sett två väninnor få gå ifrån hus och hem efter mannens spelmissbruk. Och de är inga isolerade företeelser.
Jag läser Joakim Björks nyutkomna bok När allt är förlorat. En bok om spelberoende. Och jag förstår från första sidan vilken katastrof spelandet kan leda till.

Joakim Björk är annars journalist på Helsingborgs Dagblad, men har nu fördjupat sig i spelmissbruket.
Han skildrar två personers öde, mannen som spelar bort sitt liv och kvinnan vars mor spelar bort hennes liv. Jag blir gripen, skakad och förundrad över vilken list en spelare kan utveckla för att få fortsätta. Och hur blind en spelare kan bli för hur familjen drabbas.
Starkast griper mig Madeleines berättelse. Hon var barnet som blev bestulen på sin barndom - för att mamma tyckte att hon behövde spela mer bingo.


Runt 550 000 svenskar är fast i spelberoendet - eller i riskzonen, skriver Joakim Björk. Samtidigt flödar spelreklamen och ett spel är bara ett par tryck bort på mobilen eller datorn. Det känns helt vansinnigt!

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar