tisdag 15 oktober 2013

Bokhandlarna svarar: Vilken novellsamling vill du tipsa om?

Noveller lever ofta ett lite undanskymt liv, men nu får de sola sig i glansen av Nobelpriset. Munro bör givetvis läsas av alla och envar, men om man man vill ha mer då? Vilka novellsamlingar- och författare ska man välja?

Vi lät bokhandlarna tipsa:


Veronica Wästergård, Växjö: Efter Alice Munros Nobelpris 2013 vill väl alla läsa noveller ett tag framåt, eller?! Vad kan vara mer aktuellt att läsa just nu än 10-års jubilerande Noveller för Världens barn. 24 fantastiska författare samlade i en bok, allt från Fritiof Nilsson Piraten och Astrid Lindgren till nutida underbara författare såsom Sara Kadefors, Mons Kallentoft och Kajsa Ingemarsson med flera. Den grymhet världen (=vi vuxna, som borde ha förstånd) utsätter våra barn för genom krig och annan orättvisa, är det Stora skälet till att köpa denna bok. Sen att du kommer att få en fantastisk läsupplevelse (eller lyssna på cd:n som medföljer) är en ren bonus på alla sätt och vis!Johan Zillén, Center Syd: Ibland när man är hungrig är det läge för en rejäl trerättersmiddag. Ibland vill man bara ha en macka. Fast det ska ju vara en god macka! En med kalkon, dijonsenap, lagrad prästost, rödlök och sallad till exempel. Noveller är lite som mackor. Lika bra som ”riktig” mat, fast inte lika mycket liksom. Om man inte äter två mackor, eller fem.

Jag har alltid läst noveller. Särskilt då under åttio- och nittiotalet, då varenda skräckförfattare av rang släppte minst elva novellsamlingar. Stephen Kings Den förskräckliga apan, Nightmares & Dreamscapes, Four past Midnight med flera. Han gör det fortfarande gubben. Nattsvart, stjärnlöst kom ut för något år sedan (Och tydligen ligger det i släkten. Sonen Joe Hills Vålnader är också mycket bra!). Clive Barkers rysliga Books of Blood hörde även till favoriterna.

Överlag tycker jag att rysare passar väldigt bra i novellformatet. Det blir liksom lagom långt och inte för segdraget. Något som kan ses i den moderna, svenska skräckfloran. John Ajvide Lindqvist har släppt två novellsamlingar och en långnovell, Tjärven (bara som e-bok, skitstövel). Anders Fagers lysande novell-slash-romanbygge Samlade svenska kulter borde läsas av alla med smak för det rysliga. Samt, ej att förglömma, vår lokala scream queen Caroline L Jensen! Hon pumpar ur sig noveller på löpande band. De flesta i e-boksformatet (vi rekommenderar varmt novellen Ankomst vars huvudperson jobbar på Bokia Center Syd…), men även i trämördande pappersform som i novellsamlingen De Odöda.

Sen är jag inte helt klar på var gränsen går mellan noveller, essäer och kåserier. Kalle Linds Människor det varit synd om, är det noveller? Caitlin Morans Morantologi, det är ju krönikor och kåserier, men måste en novell vara skönlitterär? David Sedaris däremot. Hans långa självbiografiska uppväxtskildringar, de måste väl kunna klassas som noveller? Jag bestämmer det nu. Och så ger vi Sedaris Nobelpriset i litteratur inom tio år. Punkt.

p.s Jonas Karlsson grejer är bra också. Fast det har jag redan skrivit om här.


Susanna Mattsson, Jägersro: Som ni vet är jag ingen stor novellkonsument, men det finns en del lysande undantag (bland vilka Munro är ett av de främsta). Chimamanda Ngozi Adichies Det där som nästan kväver dig är en fantastisk novellsamling (kan hon göra något som inte är fantastiskt?) som jag skriver om här. Miranda Julys No one belongs here more than you är en annan liten pärla. Se även hennes film Me and You and Everyone We Know. Ok, den har inget alls med novellsamlingen att göra men är en bedårande quirky indiehistoria. Och ingen novelltipslista är komplett utan Raymond Carvers moderna klassiker Genvägar (mer känd under sitt engelska namn Short Cuts - den filmen har ni sett, men det gör inte boken mindre läsvärd). Och just det... Linda Boström Knausgårds Grand Mal får vi inte glömma. Fantastik läsning som jag skriver mer om här. Den har dessutom ett så fint otäckt omslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar