torsdag 27 november 2014

And the Academy award goes to …

Tove Alsterdals “Låt mig ta din hand” utsågs i söndags till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
Ett stort välförtjänt grattis till Tove önskar vi på Bokboxen (även om jag tyckte att nominerade Thomas Engströms ”Söder om helvetet” var strået vassare).

"Låt mig ta din hand” är en mörk och spännande historia som tar med sin läsare på en resa från sjuttiotal till nutid. Från Stockholmsförorten Jakobsberg till militärdiktaturens Argentina.

”Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Bakom sig lämnar hon ett liv av droger, kaos och ouppfyllda drömmar.
Polisen avskriver dödsfallet som självmord.
Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi.
Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?”


Vi skicker även en stor gratulasjon da till Jørn Lier Horst fra Norge, som plockade hem priset för bästa till svenska översatta deckare med sin ”Jakthundarna”.
Min recension av den hittar du här.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar