tisdag 4 november 2014

Infernaliskt roligt!


För dig som växt ifrån Harry Potter, men inte vill ha gjort det.

För dig som gillade tanken med Lev Grossmans ”Magikerna”, men tröttnade när det blev Tarantino-Narnia-larvpannkaka av alltihop.

Och kanske för dig som provat på att läsa ”Dantes Inferno” men snabbt upptäckte att det är en sabla tråkig bok. (Ja ... so shoot me då litteratursnobbar!)

Här har vi boken för dig.

”Gud har gått in i väggen, och i helvetet planerar Beelzebub uppror mot Satan. Dessutom tänker han släppa loss helvetets alla demoner på jorden. Allt detta är Isak omedveten om när han som vanligt går till vaktmästarjobbet på sin gamla skola. Men när Beatrice, grannens allvetande råtta, förklarar för Isak att det enbart är han som kan förhindra apokalypsen, och rädda sin älskade, ondskefulla lillasyster, tvingas Isak ge sig ut på en resa genom helvetets nio kretsar för att möta Satan.”

Det här är en berättelse som (om inte i handling så i alla fall i ton) är skyldig Neil Gaimans och Terry Pratchetts mästerverk ”Goda Omen” en hel del.
Om inte allt så i alla fall en rejäl krogrunda.

(Jag råkar även veta att författarinnan på en signering med sagde Gaiman i våras helt fräckt ignorerade överhetens instruktioner gällande samtal med sagde Gaiman, sträckte fram handen mot sagde Gaiman och förklarade på skånskig engelska att ”Hallou Ajm Cärrolajn! We have dö säjm publisher änd maj book is värry inspajärd from yår book Good Åmens!”, var på sagde Gaiman log och klottrade ner ”To Caroline. I’m so glad I helped!” (på perfekt Oxford-engelska) i hennes bok.)

Hon får skicka en chokladask till Douglas Adams änka också.
”A Hitchhikers Guide to Hell” liksom, som hennes förlag så passande använt i marknadsföringen.

Caroline L Jensen är dock inte särskilt skrämsig här för att vara ”Sveriges Skräckdrottning”.
Däremot har ”Demonologi…” rätt mycket gemensamt med hennes tidigare roman, den religionskritiska komedin ”Fru Bengtssons andliga uppvaknande”.
Men den nya boken är rolig, fantasifull, originell och visst mörknar det till lite bitvis, men läskigt är det (nästan) aldrig. Dock har Fröken Jensen en genial lösning på denna rysningsbrist!

Nästan samtidigt släpper hon nämligen bok med skräcknoveller!
”Rovdjur” samlar många av de kortare historier som hon publicerat, både i pappers- och digital form tidigare. Inklusive den rysliga spökhistorien ”Ankomst”, där en av birollerna utgörs av en vänlig bokhandlare på Center Syd …
Hmmh, någon sådan kan jag inte påminna mig att jag träffat …


Så, för maximal effekt, införskaffa genast bägge dessa böcker!
Det är en order!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar