måndag 1 oktober 2018

Bokmässan 2018 - En fältrapport


Så har då ännu en bokmässa i Göteborg avslutats med stort buller, och eventuellt en del bång (oklart exakt hur mycket bång dock, jag missade finalen).

Årets mässa bjöd på mängder av trevliga författarmöten, massor med spännande ny information om höstens och vinterns kommande böcker, förlagsmingel på golvet (vinet flödade fortfarande - trots rykten om det motsatta) och - tack och lov - en total avsaknad av nazister på och utanför mässan! I alla fall synliga sådana ... :-)

Självklart är det omöjligt att sammanfatta 5 dagars bokfest, med hundratusen besökare och tusentals författare/förlag/evenemang/skandaler i ett litet blogginlägg, men här är trots detta mina höjdpunkter från årets mässa.

Dag -1, onsdag

På onsdagen samlades ett par hundra Akademibokhandlare på mässans övre plan för vår årliga Bokinspirationsdag - en slags "för-mässa" för oss i bokhandeln. Ytterst VIP-igt! 



Vi fick, förutom alla bokförlagspresentationer, lyssna till mängder av inspirerande författare!
Det var "all the feels" med t.ex. Stina Wollter, Jaqueline Woodson och Aleksa Lundberg, stora skratt med Elin "Grynet" Ek och Mats Strandberg, sminktips från Thomas Sekelius (jag antecknade noggrant), en efterlängtad comeback av Liza Marklund och många fler!


Dag 1, torsdag



Ovan nämnda Mats Strandberg var för övrigt den första bekanting jag sprang in i på mässans första förmiddag. I höst tar han en paus från vuxenrysarna och ger oss en undergångsroman för yngre läsare. "Young Adult"-publiken typ.
Han försäkrade dock att det går bra för gråskäggiga bokhandlare att läsa den också.
Vilket jag tänker göra omedelbart!




Inget bokmässebesök är komplett utan en titt in i Kim Kimselius monter. 
Säger jag att hon är mässans "Grand ol´lady" får jag väl en hurring nästa gång vi träffas, men hon är definitivt en av mässans klassiska institutioner. I år aktuell med tre nya böcker!




Jag hörde Kent Werne bli intervjuad om sin nya bok "Allt är en konspiration" på Aftonbladets scen. En mycket läsvärd och upplysande bok som bl.a. frågar sig om USA:s regering låg bakom 9/11. Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? 
Eller kanske till och med av en hemlig ras humanoida rymdödlor?!?
Särskilt en mycket engagerad, och uppenbart insatt, åhörare förnekade detta kraftfullt ....



Författaren och hedersknyffeln Mattias Boströms några år gamla praktverk "Från Holmes till Sherlock" kommer nu - efter att ha vunnit och/eller nominerats till otaliga fina litterära priser som t.ex. Edgar Award, Agatha Award, Der Blau Karfunkel, Macavity Award och The Killer Nashville Silver Falchion Award (den har möjligtvis även sprungit sig till pallplats i New York Marathon och kommit tvåa i The Great British Bake Off, men detta är oklart vid publiceringstillfället ...) - i snajdigt omdesignad och utökad utgåva! 
Läs den! Otroligt underhållande och informativ.
(Du kan ju t.ex. börja med att läsa min recension av den tidigare utgåvan här )



Att i vimlet och sorlet hinna stanna upp och lyssna på intressanta författarsamtal är inte alltid det enklaste. Jag hörde bara ungefär var tredje ord som Jonas Hassen Khemiri sa, och detta inte på grund av hans milda manér utan för att ett grannförlag drog igång en högljudd föreläsning tre meter bort precis samtidigt. Sicket oskick!
Då hörde jag mer av alltid underhållande Thomas Erikson - som pratade med förläggaren Adam Dahlin om nya boken "Omgiven av dåliga chefer", Johannes Anyuru i samtal om boken "Strömavbrottets barn" och Clara Henry och Frida Malmgren i konversation med Marie Björk.




Superkul att få tillfälle att prata med Matt Haig, författare bakom bl.a. romanen "Historieläraren" ("How to stop time") - som är på gång som storfilm med Benedict Cumberbatch inom kort.
Jag frågade om det kanske kan vara aktuellt med en uppföljare (för om du läst boken så vet du att det finns solklar potential för en fortsättning). Matt indikerade att det absolut inte var bortom rimlighetens gränser, men dock inte förns kanske om två år eller så.
Jag misstänker dock att om filmen blir en hit försvinner nog all tvekan ... :-)


Kanske lika viktiga som träffarna på mässans golv är de möten som sker på kvällarnas alla bokmingel. Här sluts avtal, bokas signeringar, skapas nya författarsamarbeten och .. ja, det konsumeras ett och annat glas vin/öl också ...  Det är ju ändå årets största firmafest!
Själv besökte jag roliga golvmingel hos bl.a. Ordfront, Volante, Bokfabriken och Lind & Co - alla generösa med dryck, snacks och trevligt sällskap. Sedan en sväng upp på författaren Lars Wilderängs exklusiva svitmingel, innan det var dags för den sedvanliga avslutningen på Natur & Kulturs stora mingel på Park Avenue. "Alla var där", som det heter :-)
Duktig, och smått gammal, som jag är, var jag ändock i säng runt midnatt.
Annars hade jag knappast orkat med:

Dag 2, fredag



Den såg vääldigt bekväm ut, sängen där man kunde lägga sig en stund och lyssna till lite "Sagor för rebelltjejer". Det var dock lite fullt när jag passerade ...



Äntligen fick jag chansen att träffa Stina Jackson, som har skrivit "Silvervägen" - årets bästa spänningsroman - IRL som kidsen säger.
(Du läste väl hennes gästblogg hos oss tidigare i år?)
Det skall bli superkul att se hur det går för denna Denverboende Skelleftetjej nu när hennes bok sprids världen över på otaliga språk. Misstänker att vi om ett år eller så får se henne göra samma resa som Niklas Natt och Dag gör just nu ....




För, när man talar om trollen, ovan nämnda Natt och Dag tilldelades på mässan priset Årets Bok för sin historiska spänningsroman "1793" (och dagen efter fick han CrimeTimes pris för årets debut). Niklas, som inte är särskilt bekväm på scen, firade detta genom att bjuda/tvinga upp sin kollega Fredrik Backman - som är obekvämast av alla på scen - för att tacka honom för hans stöd. 
Det här blev bästa bilden jag hann få under de ca fyra sekunder Fredrik sprang upp för en kram ....




Såg inte Sigge lite sorgsen ut, där han stod ensam i en monter?
Jag vågade mig inte fram för att klappa. Superallergisk.




Sprang på thrillerförfattaren Christina Erikson i myllret på mässgolvet.
Kan varmt rekommendera hennes nya psykologiska spänningsroman "Din vän Forsete" (som hon gästbloggade om hos oss nyss).
- Och till alla er som var med och tävlade om signerade ex, hafv lite tålamod. Vinnarna kommer att presenteras inom kort. 


Störst signeringskö på Bokmässan? Clara Henry? Leif GW? Jojo Moyes?
Nja, jag tror det var en slantsingling mellan Jonas Gardell och Samir & Viktor ....


Vi på Akademibokhandeln har länge funderat på om det kanske är dags att uppdatera/byta ut vår gamla, kära maskot Acke mot något som skulle locka en mognare målgrupp.
Mediebyrån vi anlitade tog fram förslaget "Tagge", en lite mer vuxen figur - särskilt tänkt att entusiasmera Sci-Fi/Fantasy/Cosplay/Geek/Nerd-publiken.
Kanske inte helt tokigt, med tanke på hur bra det går för Science Fiction Bokhandeln t.ex.
Vi tog en snabb enkät bland mässpubliken.
Resultat: Acke 94% - Tagge 3,5% - Bokhandlaren i Lödde 0,5% (Tack mamma) *

Dag 3-4, lördag-söndag


Tja, eftersom jag åkte hemåt mot Skåne lördag förmiddag - med mitt "mäss-swag", se ovan "unboxing"-bild (jösses, vad jag "hänger med") - så blir fältrapporten lite bristfällig här och framöver. Men jag tänker mig att det inte hände så mycket mer spännande efter min avfärd. Vi säger så.



Jag tror jag låter geniala Jan och Maria Berglin få sista ordet för det här året ...

Vi syns garanterat nästa år! I love the Bookmess!



// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


* Det är inte helt omöjligt att allt det där var struntprat och "Tagge" egentligen gjorde reklam för boken "När gudar dör" av Marcus Olausson (Catoblepas Förlag, 2018). Det är lite oklart.

1 kommentar:

  1. Härligt inlägg! Precis som vanligt! Kul att träffa dig på bokmässan. Inte arg för ovanstående ord, snarare smickrad <3
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera