tisdag 29 november 2011

Årsbästa - en familj lyser klart på Tio-i-topp

Det börjar så smått dra ihop sig mot årsredovisning. Eventuellt hinner man klämma någon riktig höjdare till (det kommer inte att vara Bad boy av Peter Robinson, det kan jag garantera. Men mer om den vid senare tillfälle), men det står ändå ganska klart nu vilka stjärnor som lyst klarast på bokhimlen 2011. Så jag tänkte dra min Tio-i topp för året redan nu. Kanske kan man hitta ett eller annat julklappstips på listan.

Bokåret får så här i retrospektiv helt klart godkänt. Det tycks mig som att ovanligt många bra böcker har kommit ut. Därför är ordningen på listan inte helt självklar. Framför allt i toppen känns det svårt att prioritera. Men, men... det måste göras, och här kommer den alltså... (trumvirvel)... Susannas årsbästa 2011. Håll till godo!

Bra 2011.


Plats 10. Grand Mal av Linda Boström Knausgård. Begåvad familj det där. Man borde bli förbannad, men blir bara lycklig. Fantastisk novellsamling, svindlande och bråddjup.

Plats 9. Min Kamp 3 av Karl Ove Knausgård. Svagaste delen hittills, men fortfarande litteratur i särklass.

Plats 8. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Tonårshäxor i ett vanligt svenskt plugg. Såååå mycket bättre än det låter.

Plats 7. Siri av Lena Einhorn. Einhorns skönlitterära debut om Siri von Essen fick fina recensioner men gick lite väl obemärkt förbi. Ta skadan igen och läs.

Plats 6. Salome av Mara Lee. Skildringen av arga, arga Elsa Mo kryper innanför skinnet. Och stannar där länge.

Plats 5. Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie. En favoritförfattare som ger sig på noveller och gör det med bravur (såklart). Utspelar sig i USA och Nigeria.

Plats 4. De imperfekta av Tom Rachman. Imperfekta människor på en tidningsredaktion i Rom som tiden sprungit förbi. Strålande.

Plats 3. En dåre fri av Beate Grimsrud. Kom egentligen förra året, men pocketen kom i år, jag läste den i är, och den är så fantastisk att den bara måste vara med på listan.

Plats 2. Välkommen till den här världen av Amanda Svensson. Hey Dolly som var så bra. Och så kommer det här triangeldramat som är ännu så mycket bättre.

Plats 1. Min kamp 2 av Karl Ove Knausgård. Tredje gången gillt för Knausgård på min tio-i-topp. För mig kan han verkligen få skriva om precis vad som helst. Jag vill bara läsa. Det här är en obeskrivligt skicklig författare.

(Och så några som nästan kvalade in... Den försvunne av Kim Echlin, Ru av Kim Thúy, Boken om mig själv av Kajsa Grytt, Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg, Gracie av Veronica Malmgran, Faithful Place av Tana French)

Jäpp, där hade ni mina årsbästa. Vilka är era?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar