onsdag 30 november 2011

Johans Årsbästa

Så!

Då har jag också slutligen bestämt mig för vilka årets tio bästa böcker är. En lista som skiljer sig rätt markant från Susannas (med ett undantag). Kanske framförallt genom den tydliga Knausgård-bristen Jag vet inte vad jag ska säga. Tycker karln är ett norskt sömnpiller (dyrt och fiskdoftande, fast effektivt).

Här kommer alltså den riktiga listan. Jag har skrivit om de flesta av dessa titlar tidigare så jag ska inte söva er med långa upprepade utläggningar. Känner ni behov av mer info? Följ länkarna. Känner ni behov av sömnhjälpmedel? Läs Knausgård.

Nåväl. Listan. Egentligen utan inbördes ordning. Förutom 1:an. Och 2:an…. Eller är 2:an bättre än 1:an? Hmmmmhh……


10. Bländverk – Thomas Erikson. En riktig bladvändare! Denne debutant i Action/Thriller-genren bjuder på mycket god underhållning i Kepler-stil.
Gästbloggare: Thomas Erikson

 9. Frihet – Jonathan Franzen. Stor romankonst. Stor läsning. Stor bok.
Freeedoooooommm!!!!

8. Delhis vackraste händer – Mikael Bergstrand. En dråplig och mycket charmig skröna om den medelålders, malmöitiske reklammannen Göran som förlorar jobbet och hamnar i Indien. Gillade du Jonassons ”Hundraåringen..” kommer du att skratta gott åt denna bok.
Gästbloggare: Mikael Bergstrand

7. Sankta Psyko – Johan Theorin. Ingen årslista komplett utan en ny Theorin känns det som (även om Blodläge tog sig in på håret förra året…). Suggestiv och originell rysare. Jag gillar känslan av att inte veta vem i boken man kan lita på.

6. Rekviem för John Cummings – Bengt Ohlsson. Fasen att den inte vann Augustpriset! Det hade varit så kul att få sätta in en bok om Ramones i Låna & Läs. Gabba Gabba Hey!
Rekviem för John Cummings

5. Samlade svenska kulter – Anders Fager. Jag citerar mig själv: ”Jag är helt förlorad i Fagers värld av uråldriga gudar, bisarra fiskmänniskor, senila ockultister och avgudadyrkande tonåringar.
Vad som på ytan först verkar vara en samling fantastiska skräcknoveller börjar efterhand knytas samman och vecklas ihop till en slags helhet. Det här ekar av Lovecraft, Clive Barker, Neil Gaiman och visst, lite Ajvide kan man säkert hitta om man letar… Magisk realism. Det är rysligt, roligt, burleskt och alldeles, alldeles underbart!”

4. De imperfekta – Tom Rachman.Ytterligare ett stycke exceptionell romankonst! (Snor Susannas inlägg:)
Tom Rachman bjuder på perfektion

3. Kvinnan i rummet – Jussi Adler-Olsen. Jag har läst alla tre Jussis böcker på svenska i år. Kan faktiskt vara så att den tredje, Flaskpost från P, är till och med strået vassare än denna, men du behöver börja här. Kliv in på Avdelning Q.

2. Flickan från ingenstans – Justin Cronin. Vi behöver alla mer dystopisk vampyrapokalypslitteratur i våra liv. I’m sure of it!
"Flickan från ingenstans" av Justin Cronin

1.Tony & Susan – Austin Wright. F#%king litterär perfektion. Nästan.
Austin Wirght - "Tony & Susan"

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

1 kommentar: