måndag 14 november 2011

Äter mer än hjärna?


Zombies gör sig väldigt bra på film. De är som en naturkraft eller en farsot. Jag har aldrig oroat mig för glittriga vampyrer på aftonen. Eller lurviga varulvar vid fullmåne … Men en zombieapokalyps känns varken avlägsen eller långsökt. Eller hur? Visst känner man ibland att vi bara är ett kemikaliespill eller galna kosjukeutbrott ifrån Walking Dead-country? Brännbollsträet jag har ovanpå garderoben i sovrummet i händelse av inbrottstjuvar borde nog funka bra även på zombies….

 De senaste årens Zombie-revival är mumma för oss skräckälskare!

Nytändningen får väl anses ha börjat med Zack Snyders remake av Romeros Dawn of the Dead (2004) – där Zombiejäklarna slutade hasa och satte fart ordentligt! Eller kanske med Danny Boyles 28 days later (2002), fast det var ju inte riktiga zombiesar ju. ”Ilske-virus” minsann!
Sedan följde en hel hoper med hyfsade, mediokra och rent urusla uppföljare och avarter.

Bäst av alla? Solklart rom-com-zom-en Shaun of the Dead (2004). En av 00-talets allra bästa filmer alla kategorier.

 Och nu? Den nervkrossande höjdarserien The Walking Dead (som baseras på en grafisk roman) är det populäraste tv-dramat i Staterna. Här sitter hela familjen (exkl. sjuåringen) klistrade på söndagskvällen….Zombievågen har nu äntligen även börjat spilla över till litteraturen. Ajvide Lindqvist – som redan tidigare lekte med ämnet i Hanteringen av odöda – gick helt balls out i våras med kortromanen Tjärven (som tyvärr endast släpptes som e-bok). Zombiemassaker i den svenska skärgården. Yay!Max Brooks bok Världskrig Z är förlagd till tio år efter det tredje världskriget. Mot, just det, Zombies. Boken är upplagd som en reportagebok. Vi får läsa skildringar från hela världen, av barn, rika, fattiga, militärer och politiker, om krigens utbrott och konsekvenser. Det är fullkomligt briljant! Brad Pitt håller på med filmversionen as we speak.

De Vassa Tändernas skog av Carrie Ryan skildrar hur människorna stängslar in sig i byar när de oheliga ständigt rör sig i skogarna utanför i jakt på mer människokött att infektera.


 Och så Varma kroppar av Isaac Marion (Warm Bodies). En zombieroman ur zombiens synvinkel! “R”, som huvudzombiepersonen heter, är stendöd, saknar minnen och drömmar. Bara när han äter de levandes kött kommer han ihåg vem han var. Glimtar, men ändå… Släpps på svenska till våren, men finns hemma i engelsk pocket nu.

Nästa gång det anordnas en Zombie Walk i Malmö så syns vi där!

 Hej då alla Monsterdiggare!Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar