torsdag 9 augusti 2012

"The Help" - Inte fullt så Nice.


När jag nu läst boken tänkte jag att jag skulle passa på att se filmen också. Pratar alltså om The Help, filmatiseringen av Niceville. (The Help är även originaltiteln på boken).

Säkert måste det vara ofrivilligt från filmmakarnas sida (för det här med att boken heter Niceville på svenska är bara konstigt. Har i och för sig inte tittat efter om begreppet finns med i originalet, kanske det, i filmen dök det i alla fall inte upp) men filmen påminner mig faktiskt en hel del om den cirka 15 år äldre (och betydligt bättre) rullen Pleasantville med Tobey Maguire, Reese Witherspoon och William H Macy. Och inte kan det väl vara så att bara för att titlarna påminner om varandra... ? Nä, långsökt.

Men där Pleasantville är svart komedi skulle väl The Help (med bland andra Emma Stone från nya Spiderman - en koppling där kanske till Tobey Maguire och gamla Spindelmannen? Nä, långsökt det med) vara drama... trodde jag.

Istället har det blivit en konstig blandning av komedi gränsande till snubbel-och-prutt, high school-film (utan själva high schoolen då, men de grovt tillyxade karaktärerna är hämtade rakt ifrån någon av genrens mer misslyckade alster) och någon slags "drama" med söta små flickor som är snälla eller jätte, jättedumma och tjocka svarta kvinnor som är tålmodiga och godhjärtade, men med ett himla humör. Allt i skrikande technicolor. Nä usch.

Alla de schabloner som boken verkade anstränga sig för att gå bortom lever i allsköns välmåga i filmen. Och om jag tyckte att boken hade problem med att gå på djupet, så är den i alla fall rena Dostojevskij i jämförelse med filmatiseringen.

Först blev jag faktiskt så irriterad så att jag stängde av och slog över till reprisen av dokumentären Paul Simon i Sydafrika som råkade gå på SVT. Återigen en historia kring samma grundtema och som slår The Help med hästlängder. Se den!

Och vad gäller Niceville/The Help säger jag ju detta ofta, men läs boken istället. Historien är värd bättre än att fjantas bort. 

Mer än såhär behöver du faktiskt inte se av den här filmen.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

3 kommentarer:

  1. Har själv precis läst Niceville, titeln kommer sig väl av titeln på boken som Skeeter skriver? Jag gillade boken starkt, och funderade faktiskt på att se filmen också, men efter att ha sett trailern för några dagar sen, samt läst ovanstående så är jag ganska övertygad om att jag klarar mig utan den.

    SvaraRadera
  2. Säger detsamma som ovanstående, Niceville heter ju boken som Skeeter sätter ihop tillsammans med hembiträdena. Så det är alltså med i boken, men det kanske inte framkommer i filmen. Men det är retligt, den där ovanan att sätta en annan titel på engelska än originaltiteln på en översatt bok.

    SvaraRadera
  3. Aha, jag trodde att boken i boken hette "The Help" i den engelska utgåvan eftersom den hette det i filmen. Och att "Niceville" var ett påhitt i den svenska översättningen. Ja, oavsett är det retligt att välja en engelsk titel på en svensk översättning, precis som du säger Sandra. Oftast är det ju på filmer det görs, men det känns av någon anledning ännu dummare när det är på en bok.

    SvaraRadera