fredag 17 augusti 2012

Eriksons Illdåd


En av mina favoriter i förra årets svenska kriminalbokflod (en flod som stiger år för år) var Thomas Eriksons Bländverk. En spännande och fartfylld historia om mord och utpressning, kryddad med doser av beteendevetenskap.

Erikson återvänder nu med sin andra bok om beteendevetaren Alex King, Illdåd.

”Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns där, på Saras kropp och i hennes berättelse. Men när det gäller en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. När Sara lyckades ta sig ur lägenheten den där ödesdigra natten trodde hon att hon hade överlevt det värsta, men det visar sig snart att det bara var början.

Kriminalinspektör Nina Mander vet vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen, hon vet att Sara har alla odds emot sig och i ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Kanske kan han stötta och lotsa Sara genom den extrema påfrestningen. Alex tar sig an uppdraget, men vad han inte räknar med är hur starkt situationen kommer att påverka honom. Rättegången river upp fula sår ur det förflutna och för sent inser Alex att han tagit sig vatten över huvudet.”


Jag väntade mig ännu en ”underhållande-men-lätt-bortglömd”-deckare, men blev rejält överraskad.

Om Bländverk var en Kepler-esque actionthriller så rör sig Illdåd i en mer Roslund & Hellströmsk riktning. Det mörkt. Det är bitvis j*vligt jobbig läsning. Det svider och gör ont.

Thomas berättade för oss på Bokinfodagarna i våras att han besökt flera våldtäktsrättegångar under researcharbetet med boken. Det märks tydligt i boken. Både den skakande skildringen av processen i rättssalen och att författaren verkligen påverkats av erfarenheten.

Ett viktig och mycket läsvärd bok.

(10 % av intäkterna från boken går till Brottsofferjouren.)

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar