måndag 10 september 2012

Får det verkligen gå till såhär?


Jag har precis läst färdigt Mördaren i folkhemmet av Lena Ebervall och Per E Samuelson, och det känns som om jag skulle vilja börja om direkt. Så att jag säkert inte har missat något.

Mördaren i fråga är Olle Möller som anklagades och dömdes mot sitt nekande för morden på 10-åriga Gerd Johansson 1939 och tvåbarnsmamman Rut Lind 1959. Han var även misstänkt för mordet på 5-åriga Kerstin Blom. Fallet har beskrivits innan i både böcker och artiklar och frågan om Möller verkligen varit skyldig har betvivlats av många.

Författarparet, båda advokater, har för att kunna skriva boken plöjt igenom mängder av polisutredningar, vittnesmål och annan information, så även om boken är skriven i romanform är faktabitarna sanna.

Jag får väl erkänna mig naiv, men jag trodde att under en rättegång kom fakta fram och vittnen hördes, inte bara fakta och vittnen som passar polisens teorier. Jag trodde att det var rättvisa och inte prestige och uppklarande-statistik som var det viktiga. Gick det verkligen till så här? Och ännu mer intressant, gör det det fortfarande? Lite av ett wake-up-read för mig…

Var och en får givetvis bilda sig en egen uppfattning, men det som kommer fram i boken får håret att resa sig på mina armar i alla fall. Och får mig också att vilja veta mer. Böckerna Jag är oskyldig av Olle Möller och Mitt liv med Olle av Kerstin Möller är, as we speak, på väg till mig från antikvariat.

Odette Gross
Bokia Killbergs Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar