torsdag 20 september 2012

Mysrysningar snarare än skräckchock i Lars Rambes nya


"En skickligt uppbyggd, mörk och skrämmande berättelse. Spännande från första till sista sidan. Det har tänts en ny stjärna på den svenska skräckhimlen…" - Caroline L Jensen

Nu vet jag inte hur mycket HOI Förlag har mutat Skräckdrottningen från Saxtorp, vår bloggkompis Fröken El Jensen, för den hyllningsblurben? En eller ett par flaskor skapligt rödtjut och en DVD-Box med Italiensk 80-tals splatterfilm torde ha räckt misstänker jag… ;-)

Jag håller med henne delvis. Kvinnorna i sjön är en mycket skickligt uppbyggd historia. Den rör sig snyggt parallellt i flera tidsperioder och som läsare vet jag aldrig riktigt säkert om berättelsens spöken egentligen bara är huvudpersonens inbillning.

Men mörk och skrämmande?

À la Ajvide, Fager, Hill till exempel?

Nej, det är den inte. En ny stjärna på den svenska mysrysarhimlen skulle jag kunna gå med på.

Och det är absolut inte något fel på det. Rambes bok står sig väl mot exempelvis Johan Theorins Ölandsrysare. I händerna på Daniel Alfredsson tex hade det kunnat bli en krypande och ryslig film.

Så, den halv-inkorrekta varudeklarationen till trots, tyckte jag ändå att Lars Rambe var en mycket läsvärd och trevlig ny bekantskap.

But you don’t scare me son.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

1 kommentar: