lördag 22 september 2012

Per Olov Enquist - För avancerad för mina öron


När A royal affair gick upp på biograferna slog det mig att jag faktiskt aldrig läst PO Enquists Livläkarens besök. Så på förekommen anledning lånade jag den som ljudbok på bibblan när jag skulle köra upp till Göteborg. Och förstod att böcker på en viss nivå måste läsas på det gamla goda sättet.

Lyssna på en deckare? Jajamensan. En feelgood-roman? Inga problem. Men ett språk som kräver full koncentration, där varje bokstav och skiftning är viktig. Med referenser till historiska händelser, filosofer och klassiska verk. Kan man verkligen sitta i bilen då? Nej, det kräver en annan typ av koncentration och överblick. Och jag gillar ju det där. Att texten har pretentioner. Kräver någonting av en.

Men det borde finnas en sådan där liten Parental Advisory-lapp på denna typ av ljudböcker: "Advanced content". Så att vi som vill, då kan välja bokstäverna istället. För nu kan jag inte låta bli att känna att jag missade en dimension eller två i Enquists alldeles utmärkta roman om den sinnessjuke konung Christian av Danmark, hans unga hustru Caroline Mathilde och upplysningsläkaren Struense, vars inflytande över kungaparet snart gör honom till den mäktigaste personen i landet.

Livläkarens besök återutgavs i pocket i samband med biopremiären (filmen är  dock inte baserad på boken, men skildrar samma historia). Läs den. Det är den verkligen värd. Men använd ögonen inte öronen.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar