torsdag 13 september 2012

Linn Ullmann-pepp!Idag fick vi in Linn Ullmanns nya roman Det dyrbara i butiken. Har aldrig kommit mig för att läsa Ullmann även om hennes Før du sovner var boken på allas läppar när jag bodde i Oslo (om man nu inte pratade om Naiv. Super. - ja, det börjar bli ett tag sedan jag bodde i Norge nu). Men lyssna på det här!

Jon Dreyers liv går i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen mot sin fru Siri, något hon i sin tur är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är våldsam och oregerlig, och Siri försöker samtidigt förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet.

Allt börjar med att barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt.Linn Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan kammarspel, släktdrama, kriminalhistoria och mänsklig komedi. Kärleken är både hot och löfte, och i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.


Låter det inte väldigt... Siri Hustvedtskt?! Snacka om att mina förväntningar är uppskruvade till max nu. Här ska läsas!

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar