måndag 24 september 2012

Systrarna Brontë vs Jane Austen - en omöjlig matchFör några veckor sedan läste jag om Stolthet och fördom. Den här gången i utmärkt nyöversättning av Gun-Britt Sundström. Den var precis lika fantastisk som vanligt (även om man under läsningen får använda sin fantasi och lägga till en nybadad Darcy när Lizzie besöker Pemberley - hur gärna jag än vill så är ju Den Scenen inte med i den litterära förlagan).

För att fortsätta det engelska klassikertemat såg jag häromdagen (ännu) en filmatisering av Svindlande höjder (denna gång en tv-version från 1998 lånad på biblioteket). Två historier om omöjlig kärlek. Men skillnaderna mellan Austens uppstyrda societet och Emily Brontës vindpinade känslostormar kunde inte vara större. Charlotte Brontë, Emilys syster och författare till Jane Eyre var heller inget större fan av Jane Austen som hon ansåg sakna förståelse för passionens natur.
“She does her business of delineating the surface of the lives of genteel English people curiously well. There is a Chinese fidelity, a miniature delicacy, in the painting. She ruffles her reader by nothing vehement, disturbs him with nothing profound. The passions are perfectly unknown to her: she rejects even a speaking acquaintance with that stormy sisterhood…”

Skrev Charlotte. Många hängivna Austenistas skulle å det bestämdaste motsätta sig detta påstående. Visst finns det passion hos Austen, den är bara betydligt mer återhållsam. Kanske är det en motsättning som inte fungerar för Brontë? För är inte passionen till sin natur i avsaknad av all återhållsamhet? Det blir tydligt i framför allt systern Emilys bok.

Vad som däremot finns i rikt mått hos Austen (och som man kan glömma av mellan gångerna) är humor. Ett element som är i stort sett icke-existerande hos Emily och Charlotte Brontë (Anne har jag faktiskt inte läst). Uppenbarligen drar ironin inte jämt med passionen. Om det inte rör sig om ödets bittra dito förstås.

Vem vinner fighten? Oavgjort såklart. Ska kombinationen våldsamma känslor och ett gott skratt nu vara så omöjlig löser jag det enkelt genom att älska såväl Austen som Brontarna. Kanske är det inte så farligt att man inte kan få allt i samma paket.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar