måndag 1 oktober 2012

Bokmässan 2012 - En fältrapport

Jag svor en gång på att endast besöka Bok & Bibliotek i Göteborg under branschdagen torsdag. Är inte superförtjust i massiva folkanstormningar (bokrean och julhandeln i butiken undantaget), svettig trängsel och flörtande kulturtanter.

Men ack det sk*t sig i år. Alla riktigt roliga författare och event, i mitt tycke, tog plats under fredagen och lördagen. Bara att bita ihop och kasta sig in i högen alltså….


 Det är tur att mässan ligger på hösten, när alla sommarsemestrar är slut, så att vi får låna vår VD:s barns uppblåsbara badboll igen. Det är bara att torka av lite solkrämsrester och spilld hallonsaft så har vi mässans synligaste fyr i taket igen!


Mässan första klurighet. Hitta Jonas Gardell. Och Waldo!


 Camilla Läckberg och Millis Sarri signerar Super-Charlie 2 i Tukans monter på Bokmässan.

Camilla har tagit en paus från Fjällbackamördandet i år och fokuserat på barnboksskrivande istället. Med hänsyn till den yngre och känsligare målgruppen har Camilla gjort morden i Super-Charlie och Gosedjurstjuven både färre och aningen mindre bestialiska.


Om ni undrar varför Deckarkungen Anders de la Motte ser så glad ut så kan det bero på att hans technothriller-trilogi ([geim], [buzz] och [bubble]) nu sålts till över trettio länder!

Samtidigt tycker jag mig kunna skönja en viss besvikelse i hans ögon över det faktum att Kommunstyrelsen inte gått med på förslaget om att, till hans ära, resa en 16 meter hög De la Motte-staty i Lomma centrum.


Horrorfarbror Anders Fager, Mysrysarhunken Lars Rambe och den Saxtorpska Skräckdrottningen Caroline El Jensen i ett samtal om skräckens roll i litteraturen och om hur fröken Jensen (vars bok Fru Bengtssons andliga uppvaknande inom kort skall storlanseras på den tyska marknaden) snart kommer få råd att köpa byxor utan hål. 


Janne Schaffer signerade sin nya självbiografi i Roos & Tegnérs monter.

Jannes tankegång vid fototillfället: ”Titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen titta i ögonen. Tungan rätt i mun.”


Superhumoristerna Kalle Lind & Kringlan Svensson poserar tillsammans med gemensamma debutromanen Blandfärs. Vi har preliminärt bokat in pågarna två, tillsammans med Skåneprofilen Lars Yngve, för en signering på Bokia Center Syd den 15:e december. Var där eller fyrkantig.


Nina Lekander, aktuell med boken Hästar, män och andra djur gör sitt bästa att förklara för Expressens journalist att den inte handlar om hur man vinner stort på V65.


Mästerkocken och Charmpellen Tareq Taylor förvånade publiken när han, istället för att prata om sin nya kokbok Sylta, safta och lägg in, envisades med att sjunga fransk sextiotalsschlager under hela intervjutiden. Å andra sidan är hans sångröst helt fantastisk!!


Veckan före mässan fick jag ett oroligt mail från unge herr Backman: ”Om det inte kommer nåt folk på min signering så sitter du och gör mig sällskap hela tiden!!”

Han hade inte behövt oroa sig. Kön med fans som ville ha autografer och teckningar av giraffer, cyklar och SAAB:ar i sina ex av En man som heter Ove och Saker min son behöver veta om världen tog inte slut under varken fredagen eller lördagen.

Det gick även bra att mata författaren.


Jag fick ett infall och presenterade de två humorgiganterna (nej grabbar, jag tycker inte ni är tjocka) Tony Cronstam och Fredrik Backman för varandra. På så sätt kan jag ta åt mig äran om ett år eller två när/om de gör något tillsammans!
En lysande plan!!


 Mässans hustroll, Göran Greider, läste arbetarpoesi estrad-stylee. 


 ”Jag ser att du tagit av dig din kavaj!” ropade jag till Lasse Berghagen. Värmen och glädjen i hans blick säger mig att mitt skojfriska hojtande uppskattades.Deckarförfattaren och hedersknyffeln Thomas Erikson i samtal om sin nya dramathriller Illdåd. 10 procent av bokens intäkter går till Brottsofferfonden. Bra där Thomas! Utmärkt bok också.


 Årets radioprofil, Christer Lundberg, signerade sin debutroman Gräspojken för fulla muggar. På köpet fick alla fans med sig en påse med blandade frön av någon konstig anledning…..


Jessika Gedin & Co. spelade in ett specialavsnitt av Babel under fredagen (sändes söndag, finns på SVT Play). Jag hoppade och vinkade frenetiskt för att synas i rutan men blev snabbt tacklad och bortförd av Merethe Lindströms livvakter. C’est la vie.


Imponerande staty Bonnierförlagen släpat med sig till mässan. Jag är inte helt säker, men jag tror att det föreställer en av förlagets grundare. ”Pompe” Bonnier, eller kanske ”Tuffse”.


Efter att Martin och Johan talat om sina upplevelser i Etiopien, fängslade journalister, pressfrihet och mänskliga rättigheter förvånades många mässbesökare när vi tillsammans presenterade vårt nya dokusåpakoncept Prison Break Wipe Out med Carl Bildt i ”Fader Fouras”-rollen.

Start på TV11 våren 2013!

See you next year. Same Bat-time. Same Bat-channel!

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

P.S. Vissa fakta i denna artikel kanske inte är helt korrekta, men jag säger inte vilka.

1 kommentar: