tisdag 9 oktober 2012

Let's get political...Tänk dig följande scenario.

Riksdagsval i Sverige 2014.

Det är den smutsigaste valkampanjen i svensk politiks historia.

Moderata kommunalråd har stängt ner valkontor i övervägande socialdemokratiska distrikt eller kortat öppettiderna drastiskt. Nya regler om speciella, dyra foto-ID-kort ska avskräcka låginkomsttagare på valdagen och kommunalråden skryter glatt i TV-soffor om hur det nu bör vara mycket lättare för Regeringen Reinfeldt att åter vinna makten.

Stefan Löfven ifrågasätter Statsministerns lämplighet att leda landet i SVTs Agenda. "Hur ska en man som inte kan hålla ihop ett äktenskap kunna hålla ihop en regering?"

Göran Hägglund från KD kontrar omedelbart på sena TV4 Nyheterna samma kväll: "Vi är ju inte ens säkra på att Löfven är född i det här landet! Och i Socialdemokraternas partiprogram finns Gud bara omnämnd två gånger! I Alliansens valmanifest är Han omnämnd sjutton gånger!!"

Miljöpartiet påpekar i Aftonbladet att Lars Björklunds fru aldrig haft ett jobb utanför hemmet och hävdar det som ett klart exempel på Borgarregeringens oförmåga att förstå hur "vanligt folk" har det.

Fredrik Reinfeldt utser Christer Gardell och ett team riskkapitalister till att utreda hur vård, skola och omsorg skall kunna effektiviseras och bli mer lönsamt. De återvänder efter en kvarts betänketid med ett förslag där all skattefinansierad sjukvård ersätts av ett presentkortssystem hos privata sjukförsäkringsbolag . Sänkta lärarlöner och strejkförbud för anställda inom utbildningsyrken. Pensionärer och äldre på vårdboenden får sina ersättningar kraftigt sänkta med motiveringen: "Vad ska de ha pengarna till ändå? De ska ju ingenstans."

 

……………………………

 

Det känns lite avlägset va?

Gud vete att vårt politiska system är långt ifrån perfekt (och clowner bland våra folkvalda har vi inte heller ont om direkt) men den Kalle Anka-aktiga fars som amerikansk politik utvecklats till de senaste åren ter sig nog mycket främmande för en vanlig sekulär svensk.

Tänk dig om en blivande Statsminister i Sverige såg sig tvungen i sitt första anförande inför riksdagen att tydligt klargöra hur Gud gett honom mandat att leda landet i en mer moralisk riktning? Pling-Plång-Taxi till Tokighuset typ.

 

Om detta, och mycket annat, handlar Martin Gelins lysande reportagebok Den amerikanska högern.

"Inget politiskt parti har haft mer inflytande över världens riktning de senaste 50 åren än republikanerna i USA.

Den amerikanska högern är en reportagebok om USA:s konservativa rörelse.

När Barack Obama valdes till president 2008 trodde många att den konservativa epoken var över, men två år senare vann republikanerna en historisk seger i kongressvalet. Inför presidentvalet 2012 dominerar den upproriska högern den politiska debatten i USA. Hur bär republikanerna sig åt för att bibehålla makten? Varifrån kommer energin och kraften i den amerikanska högern?

Vad kommer att hända med USA om Mitt Romney blir president?"
Jag själv, som ser Mitt Romney & Co häcklas varje kväll i The Daily Show och på The Colbert Report, imponeras över hur neutral och opartisk Gelin ändå lyckas vara i sitt rapporterande. Oavsett om han befinner sig på i den amerikanska södern, med bonnläppar som på fullt allvar tror att Obama är en utlandsfödd Kommunist-muslim som kommer ta ifrån dem deras skjutvapen och införa Sharia-lagar, eller om han rör sig i maktens korridorer i Washington DC så är han artig, intresserad och respektfull.

Starkt jobbat Martin, jag hade inte klarat det.

Sätt mig i "Hill-Billy Country" och jag skulle hängt i ett träd på tjugo minuter…..


Go Obama! You Facsist-Communist-Muslim-Hippie!!

(Han må driva en politik som med svenska mått mätt står till höger om Kristdemokraterna i många avseenden, men jag tror att han vill väl. Han har som första amerikanske president uttalat sig för homoäktenskap tex. Inget imponerande här hemma, men i USA är det otroligt kontroversiellt. Ge honom en chans till you Yankee bastards! )

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar