onsdag 11 september 2013

Superkändis på sin tid


Egentligen var det helt vansinnigt: Ägna en hel sommarsemester åt en och samma bok.
Så här var det: En drömresa till Capri gjordes i maj. Osannolikt vacker ö, inte minst från San Michele.

Här bodde en gång en verklig superkändis i Europa: läkaren och författaren Axel Munthe. Och i hans personliga hus väcktes nyfikenheten på denne specielle man. Hade han egentligen ett förhållande med svenska drottningen? Och hur blev han så känd?

Väl hemma dammades Bengt Jangfeldts biografi om Munthe av. Den hade stått åratal på översta bokhyllan. En av de där böckerna som man ska läsa någon gång...

Så nu blev det av. Och jag blev verkligen inte besviken. Har väl sällan träffat på en så mångsidig och märklig personlighet. Axel Munthe, läkaren som åkte till kolerans Neapel som deprimerad yngling, skrev om detta och om sitt ställe på Capri, blev uppburen författare, rik och dessutom kronprinsessan Viktorias älskare (enligt brevväxlingen i Jangfeldts bok). Han såg till att jakten på småfåglar förbjöds, älskade hundar mer än människor, var vegetarian och jobbade gratis som läkare åt lokalbefolkningen.

Samtidigt fick han rejält betalt av de rika han vårdade (ofta med motion och frisk luft). Och han reste kors och tvärs i Europa hela sitt liv. Till slut blev Axel Munthe bästis och fick bo hos Gustaf den femte - vars hustru han haft en livslång relation med(!) Fascinerande, måste jag säga, även om det tog sin tid att komma igenom de 660 sidorna.

Låna den, läs den när ni har gott om tid, och förundras över vad en person kan hinna med under ett liv!

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar