måndag 15 december 2014

Årets bästa blandning

För den som älskar böcker är det alltid knepigt att välja. Men i år har Augustjuryn varit till god hjälp, liksom Svenska Akademien, för att lista mina bästa böcker 2014.

1. Lars Lerin: "Naturlära". 
Makalös konstbok av Sveriges mest älskade akvarellmålare. Här avporträtteras stort och smått, landskap som småkryp. Men det är också en fantastiskt fin bok att verkligen läsa. Lars Lerin är naken, öppen och otroligt beläst. Han citerar poeter på ett genialt sätt, reflekterar själv och man måste bara älska både boken och honom. 



2. Patrick Modiano: "Dora Bruder".
Vad ska man välja? är den stående frågan kring årets Nobelpristagare i litteratur. Jag svarar "Dora Bruder". Den rörande historien, fast förankrad i Parisadresser, om den 15-åriga judiska flickan som först lämnas bort av sina föräldrar och sedan rymmer, är oerhört rörande. Men mitt i hennes judiska tragiska öde finns ändå en ljuspunkt: Hon skaffar sig en liten lucka av frihet innan det är för sent.


3. Jacob Wegelius: "Mördarens apa".
Augustpriset i barn- och ungdomsklassen gick för andra gången till Jacob Wegelius, som både skriver och tecknar fantastiskt. Högst välförtjänt! Den fristående berättelsen om gorillan Sally är en urspännande äventyrsberättelse. Här finns onda och goda, mystik och resor, under ytan politisk dramatik. En verklig allåldersbok. Ge den till alla över elva år, läs högt för yngre, läs själv och njut av äkta Robinson Crusoe-känsla.

4. David Nicholls: "Vi".
Det var längesedan jag hade så trevligt i sällskap med en bok. Missförstå mig inte - här talar vi om engelsk feelgood, som inte alls är menlös på något sätt. Tvärtom. Stor dramatik infinner sig när det gifta paret i fyrtioårsåldern ska satsa på Den Stora Europaresan tillsammans med sonen som sedan ska till college. Mitt i natten, kort före avresan, väcks mannen av hustrun som meddelar att hon vill skiljas!
Hur ska nu detta gå? Jo, resa blir det - men alls inte som planerat. Engelsmän kan, kan man säga. Författaren gjorde tidigare dundersuccé med "En dag", som också var en riktigt fin historia. 



5. Joyo Moyes: "Etthundra mil".
Äntligen en ny Joyo Moyes, ni vet författaren till "Livet efter dig". Den blev otroligt älskad, och det bör "Etthundra mil" också kunna bli. Kanske har den inte riktigt samma tyngd, men det är en fin story om den ensamma mamman som sliter för sina ungars bästa med städjobb och sena kvällsturer på puben. När dottern visar sig vara mattegeni ställs de ekonomiska problemen på sin spets. En IT-miljonär kommer i deras väg, men visar sig också ha trubbel i sitt liv, misstänkt för insideraffärer. Låter det jobbigt? Ingenting mot hur huvudpersonerna har det. Men engagerad blir man när man läser Moyes, det kan jag lova.


6. Linda Olsson: "I skymningen sjunger koltrasten".
Vill man läsa en författare med poetiskt språk och vemodig ton väljer man Linda Olsson. Den nya romanen av den svensk-nyzeeländska författarinnan har låtit vänta på sig. Så skriver hon också oerhört vackert om tre kantstötta människor i en trappuppgång på Söder i Stockholm. Utanför fönstret sjunger koltrasten, ett brev kommer fel, motvilligt knyts relationer och, till slut, finns det ljus och hopp. Definitivt en Linda Olsson-roman för den som älskade "Nu vill jag sjunga dig milda sånger".

7. Peter May: "Lewismannen". 
Blodiga deckare tilltalar mig allt mindre med tilltagande ålder. Däremot läser jag gärna en välskriven deckare som utspelas i miljö som författaren känns hemma i, med människor som formats av kärva villkor. Så är fallet i Peter Mays andra deckare (den första fick pris). Vi befinner oss på Yttre Hebriderna, på ön Lewis. Här har ett mosslik råkat grävas upp under torvbrytningen. Den välbevarade kroppen visar sig inte alls vara tusentals år gammal. På ena armen finns nämligen en Elvis-tatuering. Huvudpersonen, en kriminalare som återvänt till hemtrakten, luskar i fallet även av privata skäl. 



8. Malala Yousafzai: "Jag är Malala".
Den får heta så, boken om den mest fantastiska unga tjej vi sett och hört. Den pakistanska modiga flickan lät sig inte tystas av talibanerna som sköt henne i huvudet. Alla, verkligen alla människor, borde få läsa denna fredspristagares historia!


9. Kristina Kappelin: "Rom". 
Den eviga staden är vi många som aldrig tröttnar på. Och när man inte kommer dit, kan man alltid läsa om den fantastiska staden med lager-på-lager-historia. Kristina Kappelin, utrikeskorren som har lyckan att leva där sedan många år, känner sin stad och kan också förmedla dess natur. För när det kommer till det viktigaste - maten, människorna och livet - finns det mycket njutbart men också ett minne av gammal grymhet. Ett måste i bokhyllan för Rom-älskaren!

10. Anna Jansson: "Julklappstjuven". 
Barndeckare kan minsann vara spännande som bara den. Emil Wern har sin detektivbyrå i en gul kiosk på tomten innanför ringmuren i Visby. Här får han ta sig an ett fall som mamma polis inte klarar ut: Någon tar sig in hos familjer och stjäl klapparna som ligger under granen! Emil Wern går högst professionellt tillväga och lösningen av fallet är genial.

Bonusboken: Mårtén Sandén: "En stackars liten haj". 
Om rädslor, mod, vänskap och lojalitet handlar bilderboken "En stackars liten haj". Här är pojken som är så rädd för hajar att han knappt vågar gå på toa. Men så måsta han en dag bada, och minsann, upp i badkaret kommer en stackars liten haj, så ledsen och rädd att tårarna sprutar. Pojken inser att han måste övervinna sin rädsla och hjälper hajen tillbaka till Mamma Haj. Jättefina illustrationer och härlig berättelser för förskolebarnen.





Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar