onsdag 17 december 2014

Odettes tio-i-topp: Känn ingen press Backman!

För tredje året i rad toppar Fredrik Backman min topplista. Ingen press Backman, men gärna en lika bra till nästa år… ;-)


1. "Britt-Marie var här" (Fredrik Backman)
Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än till salu-skyltar och en ölstinkande pizzeria. Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap, det är det sannerligen inte. Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna.

2. "Lewismannen" (Peter May)
I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Av den patologiska undersökningen framgår att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön.
Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förutna.

3. "Björndansen" (Anders Roslund & Stefan Thunberg) 
"Björndansen" är en roman om den mest hänsynslösa och samtidigt mest uppfinningsrika liga vi sett. Om bankrånarna som kom från ingenstans. Men också om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Leo, Felix och Vincent - du kommer aldrig att glömma dem.

4. "Jag heter inte Miriam" (Majgull Axelsson)
Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.
När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.
5. "Eleanor & Park" (Rainbow Rowell)
Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek... Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort. En oförglömlig berättelse om den första kärleken mot alla odds!

6. "Bombmannens testamente" (Lena Ebervall & Per E Samueson)
Advokaterna Ebervall & Samuelsson har skrivit en roman om bombmannen Lars Tingströms liv, om hur samhällets övergrepp drev honom till att för evigt skriva in sig i kriminalhistorien.

7. "Gökens rop" (Robert Galbraith)
Gökens rop är J.K. Rowlings hyllade deckardebut under pseudonymen Robert Galbraith. När en skandalomsusad fotomodell faller från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Men hennes bror misstänker brott och söker upp privatdetektiv Cormoran Strike. Fallet blir krigsveteran Strikes neddekade detektivbyrås räddning.
8. "Lotus Blues" (Kristina Ohlsson)
En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att hans syster är död. Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. Nu vill brodern ge henne upprättelse och samtidigt få hjälp med att hitta hennes försvunne son Mio.
"Lotus Blues" är en hårdkokt thriller och den första delen i en serie om två.

9. "När kriget kom till Lyckhem" (Britt-Marie Mattsson)
I "När kriget kom till Lyckhem" skildrar Britt-Marie Mattsson en bohuslänsk familjs öde vid tiden för första världskriget. Vad fick de svenska utvandrarna att bli soldater vid västfronten?

10. "Bridget Jones: Mad about the boy" (Helen Fielding) 
"Bridget Jones dagbok" blev ett fenomen som lästes och älskades av kvinnor världen över. Den roliga, rebelliska antihjältinnan som alla kan känna igen sig i. Väger för mycket, dricker för mycket, ÄR för mycket. Men samtidigt osäker och sårbar. Nu är den efterlängtade uppföljaren här! Bridget har fyllt 50, har två barn, fortfarande trassel på kärleksfronten, och sociala medier gör inte...Och en pocket som är ett måste nu i jul är ”God Jul”(Jonas Karlsson)!
Det lackar mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Trots nedskärningar och stundande eventuella varsel är alla överens om att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet som vittnar om den fina lagandan som...

Odette Gross
Killbergs Bokhandel Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar