måndag 20 april 2015

Bildningslucka: Svenska mord

Kerstin Ekman – en av de svenska "deckarförfattare" jag faktiskt läst.

Det verkar kanske lustigt att jag upptäcker det först nu, men samtidigt som hela världen (nåja, en del av den) ägnat åratal åt att samfällt hjula åt Scandinavian noir slog det mig plötsligt att jag knappt läst en enda svensk deckarförfattare.

Hur jag än rådbråkar min hjärna komm,er jag bara upp med följande, skrala uppställning: Jag har läst Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten". Jag har läst ett par Wallander-böcker på 90-talet. Jag har läst Roslund & Hellströms "Odjuret"
Nej, jag har inte läst Sjöwall Wahlöö, nej jag har inte läst Leif GW, nej jag har inte ens läst Stieg Larsson. Eller Åsa Larsson för den delen. Och så vidare.

Jag skulle kunna slingra mig och säga att jag i grunden är en romanperson (sant), men faktum är att jag är geografiskt trångsynt. Och djupt fördomsfull. Läser i princip bara anglosaxiska deckare (undantaget är den där norrmannen, ni vet). Tror helt enkelt att de svenska inte är lika bra. Tänker att det ska bli som att jämföra "Twin Peaks" med "Jordskott".

Så nu behöver jag hjälp. Vad ska jag läsa? Ni som frekventerar den här bloggen vet att jag framför allt föredrar psykologiska thrillers och/eller mörkt, lantligt tedrickar-rys. Men visst funkar det med en hårdkokt snut eller privatspanare emellanåt bara det inte blir alltför klichéartat. Jag är uppenbarligen bredare innehållsmässigt än vad jag är geografiskt. Kravet är att det ska vara välskrivet. Livet är för kort för dåligt språk.

Deckarälskare där ute – hjälp!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

2 kommentarer:

  1. Förslag i kategorin psykologisk/mörk: Trilogin Kråkflickan, Hungerelden, Pythians anvisningar av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist. Dock långt ifrån lantligt tedrckar-rys. Väldigt långt.

    SvaraRadera
  2. Tack för tips. Känns som att jag ska ta dem när jag är sugen på något svart och våldsamt. Stämmer?

    SvaraRadera