måndag 6 april 2015

Vindsporren eller Innan E.L. James hade vi Virginia Andrews

Jag vet inte hur vi kom att tänka på dem. Kanske på grund av en diskussion om mellanstadieläsning som dök upp i samband med mitt "Anne på Grönkulla"-inlägg häromveckan. Kanske bara på grund av att erotiken är det nya allt.

I alla fall kom en kollega och jag i samspråk om Virgina Andrews "Blomblad"-serie. En bokkvartett som upprepade gånger närlästes av mig under åren mellan 12 och 15. Kort handlar det om fyra syskon som stängs in på en vind av sin inte så ömma moder och den fullständigt genomelaka mormodern. Innan de lyckas fly hinner de två äldsta syskonen bli kära och... ja, det blir lite "Dogtooth" över alltihopa (fast väldigt mycket lökigare och med mindre ångest). När de sluppit ut är äldsta dottern besatt av hämndtankar och sin nyväckta sexualitet (inte alltid i just den ordningen, men ofta parat).

För er som lyckats missa denna tantsnusk-erans blomstrande höjdpunkt (ni kanske var för unga, ni kanske hade en utvecklad litterär smak även på 80-talet - skälen kan vara många) har jag goda nyheter. Jag har i gömmorna hittat en sammanfattning i serieform av de två första böckerna. Skapad av ingen mindre än undertecknad i årskurs åtta.

Mina damer och herrar, får jag lov att presentera: "Blombladet - Den bedårande". Observera att rutorna är numrerade.


Ja, jag ser ju att det blir lite si och så med läsvänligheten (äger ingen scanner, har fått plåta av). En förstoring är att rekommendera, då funkar det hyfsat. Och klarar ni inte de allra minsta bokstäverna kommer här en dechiffrering:

Små bokstäver ruta 3: Cathy har just börjat sminka sig.
Små bokstäver ruta 4: Ytterst självbehärskad min.
Små bokstäver ruta 5: Trevande hand / manlig nacke
Små bokstäver ruta 6: Vältrimmad häck / oemotståndlig
Små bokstäver ruta 7: Särskilt dom
Små bokstäver ruta 8: Jag kan inget utom att vara vacker / Hotbrev från Cathy
Små bokstäver sista rutan: Du ÄR bedårande

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

4 kommentarer:

 1. Imponerande seriealbum! Det lustiga är att du verkar ha missat/glömt samma detalj som alla vi andra nostalgiker när vi ser tillbaka på den här, att Chris faktiskt våldtar Cathy första gången. Fick en liten chock när jag googlade till mitt TBT-inlägg om boken och insåg detta, för jag såg det som superromantiskt då. Nostalgitripp med lite sur smak efteråt blev det av det hela. :-)
  http://bokhuset.ax/2015/02/26/tbt-valdtakten-vi-inte-sag/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det sant?!?! Det har jag helt glömt. Och uppenbarligen även när jag ritade serien vilket ju var en livstid sedan. Där ser man hur vi internaliserar sexuellt våld som en del av den romantiska kärleken. Otäckt. Och klassiskt. Plötsligt känns den där vinden mer än lovligt möglig.

   Radera
  2. Frågan är om det är något vi har glömt eller om vi helt enkelt inte fattade pga rådande normer? För efteråt ber Cathy om ursäkt för att hon lockat och lett honom till att våldta henne! Inte heller det är något jag minns att jag reagerade på. Troligen tyckte väl vi likadant, att han stackarn var tvungen efter hennes beteende. Lite sur smak ja. :-) Men ett underbart fint album är det du tecknat! Och kul att ha sparat.

   Radera
  3. Jag minns det ju nu när jag rådbråkar hjärnan. Men minns också (till min förskräckelse) att jag också tyckte att Cathy kunde låtit bli att fresta honom. Att hon var dum som lekte med hans manliga känslor. Och ändå är jag uppvuxen med Röda Bönor. Ja jösses. Tur att man(!) blir äldre klokare (iaf något). Och högstadie-Susanna tackar ödmjukast för berömmet. Snacka om sublimering förresten, sitta där och teckna hela serien minutiöst.

   Radera