söndag 21 februari 2016

Bokhandlarna svarar: Siljas bästa REA-tips 2016

Mantel och Follett till maken.

Tycker att bokrean är ett ypperligt tillfälle att ge bort böcker till nära och kära. Känner mig aldrig så generös som när jag har reakatalogen framför mig – och ska planera vem som ska få vad.

Först ut att få något att läsa är min man – han får både Ken Folletts trilogi Giganternas fall och Hilary Mantels två böcker om Thomas Cromwell. Dessa böcker bör hålla honom sysselsatt stor del av våren – emellan diverse trädgårdsprojekt - och med tanke på att de omfattar 3835 sidor så tycker jag att priset blir riktigt lågt: 13 öre per sida. Lite av ett kap!

Den andra som ska få lite böcker är min syster. Med tanke på sommarens semesterresa till Frankrike så tror jag att hon kan ha stor nytta av en Intensivkurs i franska. CD-skiva medföljer – och alla vet ju att uttalet är det viktigaste när det gäller det franska språket. Bättre snyggt än begripligt! Hon får också Patrick Modianos Nätternas gräs vilket förhoppningsvis ger henne lite fransk feeling.

Tredje mottagaren är en av mina närmaste vänner. Hon är den där vännen som sms:ar klockan 2 på natten för att berätta att boken hon lånat var underbar. Hon ska få njuta av två starka kvinnor genom två storartade biografier: Denna dagen, ett liv en biografi över Astrid Lindgren och Jag är Malala. Tror att det blir två positiva sms!

Den fjärde som får en bok är min yngsta (vuxna) dotter. Hon får frossa i inredning som är ett av hennes största intressen just nu. Så det blir både Tricia Guilds Färgliv OCH Ida Magntorns Urban Vintage. Tror det blir några pluspoäng till mig när vi närmar oss mors dag…

Mitt framtida barnbarn – mycket avlägset framtida – kan jag hamstra mycket till redan nu. Stina Wirsén, Mumin, Gruffalon, Pelle Svanslös – så många bra böcker att det är alldeles omöjligt att välja – det är bara att fylla påsarna. Ett självklart bokreafynd bland barnböckerna är Det var det fräckaste av Werner Holzwarth – en mer indignerad mullvad går inte att hitta!

Till mig själv köper jag troligtvis inte så mycket: kanske några deckare, ett par romaner, en trädgårdsbok, säkert en kokbok (eller två), en franskakurs, eventuellt något av nobelpristagaren, kanske en träningsbok (om det är öppet köp) och kanske hittar jag något när vi packar upp som jag inte tänkt på…

Silja Stråhle
Killbergs Bokhandel Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar