fredag 3 juni 2016

Farväl Freddie


Intervjun med Freddie Wadling är ett av mina finaste minnen från det där andra livet när jag var journalist. Timma efter timma dröjde jag mig kvar på baren där vi träffades, trots hägrande deadline - artikeln skulle in i nästa dags tidning. Men jag var helt trollbunden av samtalet och av Freddies eget universum. Det gick liksom att känna den där underströmmen av magi i hela hans uppenbarelse. Mörk och lockande. Dagen efter gick jag på hans konsert, och musiken sköt rakt in i hjärtat på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. Man kunde ana att han hade fingret på universums innersta, darrande sträng. En så stor ande, konstnär, mystiker. Nu på annan plats. Tack för ditt besök.

Vi som är kvar kan läsa eller läsa om den likaledes magiska Freak : Boken om Freddie Wadling (det var med anledning av att den släpptes som jag intervjuade honom. Han gillade inte den färdiga boken - det gjorde däremot jag). Mitt exemplar är välläst. Flera gånger utlånat. Även nu märker jag, när jag letar efter den i hyllan.

”Jag har alltid sett det vackra i det groteska. Jag vet att de flesta varken kan eller vill göra det och därför kanske jag klassats som ännu mera freak än jag varit.” – FREDDIE WADLING

Hans uppväxt var ett svart hål och under sju långa år sade han knappt ett ord. Som tonåring började han använda droger. Tillsammans med musiken gav de honom en länge saknad identitet och en efterlängtad tillflyktsort. Freddie Wadling blev en av de första svenska punkmusikerna. Redan då var han en musikalisk särling med säregen röst. Sedan dess har han ett otal gånger tilldelats epitetet ”Sveriges bästa rockröst”. Han lever ett självförbrännande liv och bor i ett myllrande kaos. Ständiga följeslagare är magin, det övernaturliga och det abnorma. Att vara i hans närhet är som att befinna sig i en labyrint och nästan aldrig hitta tillbaka till utgångspunkten. I Freak – boken om Freddie Wadling möter vi människan bakom myten. Här berättar Freddie med egna ord om uppväxten, utanförskapet, smärtan, musiken och drogerna. Musikerkollegor, släktingar och vänner hjälper till att måla upp en unik och fascinerande levnadshistoria. Boken är dessutom ett färgstarkt tidsdokument och en odyssé över den mest explosiva eran i svenskt musikliv.

Vi kan också lyssna på musiken såklart. Jag lyssnar allra helst på den här låten:


Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar