fredag 22 juni 2012

Boken bättre än tv-serien - "Barnmorskan i East End"


Har precis spenderat min första semesterdag med att sträckläsa Barnmorskan i East End! Som hängiven anglofil med Londons East End som specialintresse var detta en bok för mig!!! Givetvis ser jag även serien på SVT1 på söndagar, men i vanlig ordning: boken är bättre!

Jennifer Lee kommer som oerfaren 22-åring från en medelklassfamilj till ett nunnekloster i East End där hon ska arbeta som barnmorska bland de fattigaste invånarna i London under 50-talet. Inga lätta förhållanden och sett med nutidsögon blir det ännu värre. Smutsen, trångboddheten och okunskapen är svår att förstå, men Jennifer skriver på ett sätt som gör att man ser det framför sig, samtidigt som hon på ett varmt och underhållande sätt beskriver nunnorna, de blivande mammorna och övriga invånare i East End.

Jag plockade också fram boken Lost London som jag köpte i julas, en bok med foton från London under åren 1870-1945, för att komma i rätt stämning, och eftersom jag själv varit där vet jag att många av de gamla smutsiga tegelhusen och de trånga gränderna fortfarande finns kvar, ställen jag absolut inte skulle vilja besöka efter mörkrets inbrott!

Jag beställde boken på engelska till vår butik i går och funderade på att vänta med att läsa den tills den kom, men efter bara ett par sidor i den svenska versionen var jag fast och kunde inte sluta läsa. Delar av dialogen är på cockney-slang och att översätta det till vettig svenska är inte det lättaste så det är inte omöjligt att jag läser om den på engelska…

Odette Gross
Bokia Killbergs Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar