söndag 24 juni 2012

Sommarens dasslektyr - "Strindberg för dig som har bråttom"


Jag var väldigt förtjust i Henriks Langes 80 romaner för dig som har bråttom som kom ut för några år sedan. Roligt att se hur han lyckats koka ner gamla favoriter till tre/fyra rutor, eller ett lätt sätt att skaffa sig koll på klassiker man borde, men inte har orkat läsa.

Nya Strindberg för dig som har bråttom (skriven ihop med Katarina Lange) följer samma princip. Men här får en författare ensam en hel bok. Informativ och kvick. En liten guldgruva för den som vill skaffa sig koll på nationalskaldens liv och later. Att han gillade att fäktas, men föraktade nymodigheter som tennis. Att han var mycket förtjust i sillbullar med korintsås. Att han gärna klädde sig i oljerock och att han yttrat orden "Jag kan mala på en kaffekvarn så att det låter som musik."

Men gör inte om mitt misstag och läs från pärm till pärm. Den här boken passar bättre att njuta av i små portioner. Allt som allt perfekt att lägga på utedasset i sommar.

När det gäller Strindbergs verk däremot, rekommenderar jag att gå till källan. För i den här boken framstår författaren faktiskt mest som den kuf han säkerligen var. Men att han även var en djefla karl till att skriva, är svårare att föreställa sig efter att ha läst Strindberg för dig som har bråttom. Då måste man nog, faktiskt, ha mindre bråttom.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar