måndag 11 juni 2012

Gästbloggare: Kalle Lind och Kringlan Svensson

Blandfärs är en actionkomedi i romanform. Vi ville skriva en historia som är lika underhållande, lika skrattretande, lika festlig som en filmkomedi. Det är en genre som nästan inte finns på svenska. Och knappt på nåt annat språk heller. Inte vad vi kunde komma på.
Vi slog oss ner i det kontor vi brukade dela, drack mycket kaffe och försökte komma på vad som är roligt. Ganska snart utvecklade sig en story om ett blandfärspaket som eventuellt innehåller människokött. Från blandfärspaketet associerade vi till en Icahandlare och vidare till en charkuteriföreståndare.

Men eftersom ingen av oss var så förtrogen med dessa köttstinna miljöer, ville vi staga upp framställningen med några platser som vi faktiskt behärskar. Ju galnare man vill vara, desto viktigare är det att det hela bottnar i nåt igenkännbart. Kan allting hända så kan inget överraska.

En av de miljöer vi bägge faktiskt känner, i Kringlans fall lika bra som hans gylf, är Sveriges Radio i Malmö. Där har vi båda hasat omkring och sagt oförskämdheter i mikrofonen, i Kalles fall i Hej domstol! (2003-2006), i Kringlans fall i Pang Prego (2007-2010), i bägge fallen i P3.

Vi skrev in en radiojournalist på P4:s morgonshow och fantiserade ihop hur det kan vara att jobba där OM man har en vansinnig chef och får idiotiska arbetsuppgifter, samtidigt som man har vittring på ett riktigt scoop. Ingen av oss hade mer än hejat på P4-folk, än mindre lyssnat på kanalen. Kalle hade säkert gjort det om han inte tyckt att musiken där är lite för stökig.

Så skriver vi klart romanen och lämnar den till korrläsning. Och då händer det märkliga: Kalle blir erbjuden jobb med omedelbar verkan. På P4:s morgonshow. Så när romanen kommer ut sitter han i precis den miljö som vi skildrat så knasigt och groteskt som vi bara kunnat.


För er som undrar: ja, det har blivit en del att förklara. ”Öhm, nu är det så att … om några veckor så kommer jag ut med en bok och … ja, hrrm … den skulle kunna vara inspirerad av att arbeta med er … men det är den inte … hrrrm.”

 

En bitråd i romanen gäller en hysterisk hönsfarmare som är livrädd att hans hönor ska framställas i dålig dager i ett radioreportage. När Kalle jobbat ett par veckor ringde hans redaktions hf-reporter – reporter på fältet, för er utanför radiovärlden – till en hönsfarmare för att göra lite äggreportage inför påsken. Denne vägrade dock vara med sedan hans hönsfarm framställts i mindre smickrande ordalag i förra påskens äggreportage.

En annan bitråd – eller subplot som vi i branschen säger – rör en gilaödlas nedkomst. I romanen ska SR:s mest ärrade radioräv och skjutjärnsreporter – en äldre man som ogärna lyssnar på vad andra säger – vara på plats på Malmö terrarium och rapportera live från det ögonblick då gilaödlans ägg kläcks. Och visst, även där kom verkligheten och övertrumfade. Kalle satt i studion medan programmets reporter stod på terrariet i Helsingborg och tjoade frenetiskt över att tre surikatungar kommit till världen.

Och den 27 maj läser vi att Coop återkallar ett jätteparti blandfärs. (http://www.dn.se/ekonomi/coop-aterkallar-fars-och-burgare) Den här gången hoppas vi innerligt att inte verkligheten tagit intryck av våra fria fantasier.


Kalle Lind har skrivit julkalendrar i radio och teve, radiolarv och tevedrama, roliga faktaböcker och faktasprängda humorböcker. Hans ambition är att vara underhållande och undervisande samt någorlunda hel och ren.


Kringlan Svensson kan bland annat titu­lera sig komiker, radiopratare, manusförfattare, programledare och ståupppare. Han har skrivit manus till flera humor­program i tv och han är en av perso­nerna bakom humorkollektivet Rikets sal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar