onsdag 4 juni 2014

Dansar med Björnar


Hur går det då för Anders Roslund när han lämnar Börge Hellströms trygga famn och ger sig ut nya litterära vatten tillsammans med nye partnern, manusförfattaren (och icke-deltagande-Militärlige-brodern) Stefan Thunberg?

”Allt är inövat. Sekund för sekund. Varje rörelse på plats. Det kommer inte finnas ett enda vittne som kan återge vad som hände. Inte en enda polis kommer hitta spår som leder till gärningsmännen. Efteråt är det berusning och lättnad. En stor guldfiskskål fylld med pengar.
Många år tidigare, tre bröder som svetsas samman medan familjen går sönder. En pappa som lär dem att alltid slå tillbaka, en mamma som vill bryta sig loss.”


Jodå. Det går alldeles utmärkt.

Björndansen är ett stycke utmärkt rånarthrillerdrama. Faktiskt klart bättre än herrarna Roslund & Hellströms senaste Två soldater (men inte i klass med mästerverket Box 21).

Det är ingen regelrätt ”scandi-crime”. Boken är delad i ”Nu” – med bankrån, vapenstölder och polisjakt – och ”Då” – en gripande uppväxtskildring. Hur en familj både förstörs och stärks av en missbrukande och misshandlande far.
Det är starkt skrivet. Förmodligen, även om historien är fiktion baserad på en sann historia, måste det ha gjort ont i broder Thunberg bitvis.

Rättigheterna för filmatisering är redan sålda till Hollywood.
Synd, kan jag tycka. Det är ju långt ifrån säkert att såhär bra grundmateriel hamnar i händerna på kompetent folk. Plötsligt står vi där med ett ”vehicle” för Zac Efron och Miley Cirus.
Det här känns snarare som ett manus till en miniserie på SVT. ”En pilgrims död”-typen.
Men men.
Vi håller tummarna för att det hittar rätt bland agenter och plånböcker.

Oavsett så har du en mycket bra bok framför dig

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Se Anders & Stefan prata om boken här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar