fredag 13 juni 2014

Det finns så mycket att vara rädd för


Så väldigt, väldigt sorglig den är, Johan Heltnes debutroman Det finns ingenting att vara rädd för. Och så väldigt, väldigt fin.

Sjuttonårige Jonatan har varit medlem i Livets Ord i hela sitt liv. Hans tro är stark, ändå har han inte blivit helad från sin epilepsi, och efter längre en sjukhusvistelse har han börjat besöka en psykolog som öppet ifrågasätter hans engagemang i kyrkan. Under en resa till Israel med kyrkans ungdomsgrupp blir han dessutom förälskad i Nina, som kommit ny till församlingen. Relationer mellan ungdomarna är strikt förbjudna, och de tvingas hålla sin kärlek hemlig. Jonatan plågas av enorma skuldkänslor, samtidigt som han inte vill sluta träffa Nina.

Boken utspelar sig under ett halvår, från Jonatans sjukhusvistelse under våren och fram till tidig höst. Det är tidigt 90-tal, men det skulle kunna vara vilken tid som helst, för det Jonatan upplever är sådant som alla tonåringar upplever. Förälskelse, lust, identitetsbyggande, hopp och förtvivlan.

Bara det att alla tonåringar inte har en repressiv församling att ta hänsyn till. Jonatan kastas mellan församlingens krav och sina egna tvivel. Han vill göra rätt, samtidigt som kärleken till Nina är stark och pockande. Samtidigt som tankarna på varför han inte blir helad pockar under ytan, för svåra att ta i. Men hur ifrågasätta det som alltid varit tryggheten, själva livets fundament? Är det ens möjligt? Eller önskvärt?

Det är en oerhört fin skildring av en ung människas värld. Och samtidigt en grym berättelse om makt och kontroll. Kyrkans förmenta omsorg om sina unga medlemmar. Där kroppen, kärleken, den fria tanken – allt är synd. Tron är frälsningen. Tanken på att vara utvald det som håller kvar. För Jonatan blir det en fruktansvärd konflikt.

Tempot är mjuk, berättandet lågmält. Men hela tiden vibrerande som en bordunton, den här konflikten. Som ett mörker där det borde finnas ljus. Jag blir gripen. Och väldigt sorgsen. Vill ta karaktärerna i famn och säga att det kommer att bli bra. Men kommer det verkligen att bli bra? Det finns ju så mycket att vara rädd för.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Här kan ni förresten läsa ett utdrag ur boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar