lördag 1 augusti 2015

Nu faller stjärnorna…


Dilemmat med att recensera del två i en serie är man inte kan berätta för mycket.

Man vill ju inte sabba för dem som läst första delen och längtar efter fortsättningen, eller avslöja för mycket om del ett för dem inte ens börjat där än.

Så här skrev jag om ”Stjärnklart” förra året:

”Det som verkligen skiljer Wilderängs apokalyptiska sci-fi-thriller från mängden är den geografiska placeringen. Precis som en död svensk får mer uppmärksamhet än hundra döda palestinier i pressen – medkänsla mäter man i kilometer – så slår det hårdare när miljöerna och platserna är välbekanta.
Att korsa Göta Kanal trumfar okänd flod i Colorado liksom.
Och Wilderäng får fram en skönt "Walking Dead"-ig stämning i boken (minus Zombiersarna då, inget sådant här).
Vi får följa olika grupper och personer, se hur de klarar sig (eller inte) genom katastrofen. 


……. 


Som alla böcker i början av en svit (det ska bli tre i serien tydligen) lider den lite av "Del 1-syndromet". Mycket lämnas hängande i luften.
Och jag ska inte avslöja något om boken slut, men den rejält oväntade "cliffhangern" lämnade mig klart positivt överraskad!
Ser definivt fram emot fortsättningen nästa år.” 

 

Till skillnad från många andra ”mellanakter” sparas det inte på krutet i ”Stjärnfall”.

Där den inledande delen var en rätt finstämd skildring av hur samhället kollapsar så är del två balls-out SciFi-action. Nu snackar vi storskalig Alieninvasion, zombies och vampyrer, skjutande och pangande utav bara h-vete (Wilderängs MÖP-fans kommer bli ännu lyckligare av den här boken), kan jag nog säga utan att avslöja alltför mycket av handlingen.

Det är inte utan att jag tycker lite synd om BOB Film (bolaget bakom "Drottningmordet", "Ack Värmland" mm) som köpt rättigheterna till att göra tv-serie av böckerna. Att göra detta rättvisa skulle nog kräva en budget i "Game of Thrones"-nivå. Det vill säga förmodligen fler miljoner än vad SVT har att röra sig med årligen… Ska bli väldigt kul att se om de lyckas producera detta utan att det ser ut som Bolibompa.

Mycket underhållande serietidnings-action!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar