onsdag 12 augusti 2015

"The Good Girl" av Mary Kubica


"Jag har förföljt henne de senaste dagarna. Jag vet var hon handlar sin mat, var hon lämnar in sin tvätt, var hon arbetar. Jag vet inte vad hon har för färg på ögonen eller hur de ser ut när hon blir rädd. Men det kommer jag göra."


Baksidestexten till "The Good Girl" känns ju mer än lovligt dussindeckaraktig, och inte så lite lökig, men låt er inte luras - det här är en riktigt fin thriller. Vi pratar alltså om ännu en i raden av för-dig-som-gillar-Gillian-Flynn-böcker som marknaden verkar fyllas av nuförtiden. Men hej, jag gillar ju Gillian Flynn. Och jag gillar den här typen av psykologisk thriller som tassar i gränslandet mellan roman och krim, även om jag snarare skulle vilja jämföra med Dennis Lehanes tidiga alster. Det vill säga när han fortfarande skrev om deckarparet Kenzie och Gennaro och ännu inte hade nått sin senare mästarklass.

Mia Dennet är dotter till en framstående domare i Chicago och har alltid varit familjens svarta får. Men när hon en kväll försvinner efter en date ställs hela den perfekta familjens liv på ända och deras väl dolda hemligheter (för klart att de har sådana) tränger upp genom den perfekta ytan.

"The good girl" är en annorlunda och mörk kidnappningshistoria där vi får följa berättelsen ur såväl Mias mammas som polisens och kidnapparens perspektiv. Dessutom utspelar den sig i två tidsplan, före och efter dramats upplösning. Låter det krångligt? Det är inte så farligt som det låter (och då lyssnade jag ändå på ljudboken, där det brukar vara svårare att hålla fokus när det kör ihop sig) och faktiskt en riktigt spännande plot, med den för genren så obligatoriska twisten att fundera kring.

Klart godkänd läsning för er som gillar det som jag gillar :-)

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar