torsdag 17 december 2015

Bokhandlarna svarar: Evas Tio-i-topp 2015

Året lider mot sitt slut, julen närmar sig och det har blivit dags för våra traditionsenliga bokhandlartopplistor. Vad var bäst 2015? De kommande dagarna korar vi årets bästa läsning. Först ut är Eva.


1. Svetlana Aleksijevitj: "De sista vittnena"
Omskakande och gripande läsning, som måste läsas med paus. Tårarna tränger fram - och det sorgliga är att barn i dag också tvingas uppleva krigets grymheter, precis som under andra världskriget i Sovjetunionen. Kan bytas mot annan bok av Nobelpristagaren.




2. Jessica Schiefauer: "När hundarna kommer"
Den starka vinnaren av Augustpriset i barn- och ungdomsklassen imponerar. Så självklar, så oerhört starkt skildrat hur unga kan gå vilse och hur omgivningen också drabbas av ondskan. Borde vara obligatorisk läsning för alla i högstadiet, plus lärare och föräldrar. Dessutom - en mycket fin skildring av den första stora kärleken.

3. Jill Alexander: "Hausfrau"
Madame Bovary/Anna Karenina för vår tid. Här har kvinnan hamnat utanför allting i det prydliga Schweiz. Amerikanskan som inte kan språket väljer en otillåten terapi - precis som Flauberts huvudperson. Lätt chockerande men också spännande. Den som inte förstår hur viktigt det är att behärska språket i ett nytt land, får definitivt en smärtsam insikt.

4. David Lagercrantz: "Det som inte dödar oss"
Oförtjänt kritik drabbade fortsättningen på Millennium. Jag fann en mycket driven, urspännande och faktiskt lärorik thriller. Dessutom välskriven och mindre brutal än de tre tidigare delarna. Lisbet Salander har behållit sitt starka engagemang för den svaga människan och är förstås lika driftig som tidigare.




5. Leif G W Persson: "Bombmakaren och hans kvinna"
Ingen har flyt som G W. Både i humoristisk stil och aktualitet. Den här gången råkar Säpo ha fått tips av en utländsk underrättelsetjänst om ett planerat terrorattentat... Med ett helt gäng skickliga kvinnor i huvudrollerna kan man nästan tro att G W blivit feminist. Bäckström förekommer i befriande liten dos.

6. Liane Moriarty: "Öppnas i händelse av min död"
Den australiensiska författarinnan har haft sin bok i topp 50 veckor i USA. Undra på det! Det här är en roman/deckare, vilket ni vill, som håller en fast från början till slut. Finns dessutom som pocket redan!

7. Jonas Jonasson: "Mördar-Anders och hans vänner"
Årets roligaste bok! En härligt hämningslös skröna om fängelsekunden som bildar firma med två andra galningar. Nu går det inte särskilt bra för firman, eftersom Mördar-Anders går och blir religiös. Jag skrattade högt!




8. Frida Nilsson: "Ishavspirater"
En underbar, hemsk, spännande, fantastisk berättelse för halvstora barn. Att läsa själv eller läsa högt. Frida Nilsson blev Augustnominerad och här talar vi Mio min Mio-känsla.

9. Henning Mankell: "Svenska gummistövlar"
Den sista romanen av Henning Mankell är en väldigt fin och lågmäld historia - som trots allt ger hopp om livet. Tänk att kunna fängsla läsaren med så litet händelser!

10. Karin Bojs: "Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren"
Ännu en välförtjänt Augustvinnare - nu i fackboksklassen. Riktigt rafflande spännande att följa Karin Bojs genväg genom tusentals år av släktforskning. Karin Bojs är vetenskapsjournalisten som gör det komplicerade tillgängligt. Dessutom ger hon praktiska råd om hur man besöker spännande platser - missa inte det i källhänvisningarna längst bak!

Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar