lördag 26 december 2015

Att hamna i hyllorna

Fem stycken aktuella lokala böcker. En någorlunda aktuell lokal bokhandlare.

Det går nästan inte en dag utan att man som bokhandlare blir kontaktad av författare, förlagsrepresentanter eller egenutgivare som vill få in sina böcker i just min butik. Under senhösten och även nu mitt i julhandeln, rasslar det in högvis. Vanligtvis då de som inte lyckats passera det centrala nålsögat, och fått sin titel inköpt och utskickad till samtliga Akademibokhandelns 120 butiker landet över. (De köper in runt 4000 titlar varje år, så det är ändock en rätt stor nål vi pratar om.)

Så mina råd är som följer:

Skriv en fantastiskt bra bok. Få den utgiven på ett etablerat och framgångsrikt förlag med pålitlig distribution och kreativ marknadsföring. Hamna i tv-soffor, helgbilagor och lokaltidningar.
Få alla som läser den att rekommendera den till sina vänner och i sociala medier.
Mycket enkelt alltså.

Om detta nu inte skulle flyta på riktigt så smidigt så behöver du inte ge upp än.

Du kan ge ut den själv. På massor av sätt.
Om inte vanliga förlag nappar så finns det hybridförlag, där du betalar hela – eller en större del – av kostnaden själv. Och så finns det rena tryckeritjänster (där några utger sig för att vara förlag, så var försiktig och kolla upp dem innan du skriver på något) som kan göra din bok till fysisk verklighet.

Oavsett hur du gör, så försök göra ett gediget arbete.
Skaffa lektör, redaktör och professionell omslagsmakare. Ja, din dotter är jätteduktig på att teckna och din svåger är en hejare på Word Art, men lita på mig här. Sök hjälp.

Men bara för att du sedan har en bok i handen innebär inte att den per automatik kommer att finnas i landets boklådor eller nätbutiker. Kom ihåg att bokhandeln inte har någon skyldighet att köpa in din bok. Lika lite som ett förlag har en skyldighet att ge ut varje manus som landar i dess inkorg.

Om du inte har ett förlag som säljer in din bok hos oss så gör du så här:
http://akademibokhandeln.se/wp-content/uploads/2015/02/vill_du_salja_bocker_till_oss_2015.pdf

Följ instruktionerna noga. Håll tummarna.

De flesta som kontaktar oss får ett svar. (Inte alla tyvärr. De har otroligt mycket att göra där uppe. Förlåt de stackars stressade satarna. Jag vet hur de har det.)
För många blir svaret ett nej.
Ett nej som kan svida. Men bokhandeln kan som sagt inte köpa in alla böcker som kommer ut.
Vi har aldrig gjort det, och kommer aldrig att göra det.
Det är inget personligt. Det ligger ingen ond plan bakom.
Det finns ekonomiska och fysiska hinder för hur många titlar vi kan ta in i våra butiker.
Men alla de författare, egenutgivare eller förlag vars böcker inte blir utvalda kommer sannolikt alltid att bli besvikna, sura eller känna sig diskriminerade.
Detta kommer inte förändras i någon större utsträckning.
Det är bara att acceptera, bita ihop och försöka igen.

Du kan prova att sälja in den på lokal nivå. Det är inte omöjligt, men inte heller på lokal nivå köper vi in hejvilt. Vi ska känna att just din bok har något vi saknar i utbudet.
Mestadels köper vi in lokala titlar av geografisk karaktär. Hos oss nere i söder till exempel; ”Skåne från ovan”, ”100 balla ställen i Skåne” eller ”Spettekaka – smaskigt eller bara maräng med för lite socker?”.
Ok, en av de där hittade jag på.
Men även skönlitterära författare från närbygden kan få plats. Ystadslegenden Lars Yngves bok ”Halleda” var till exempel vår näst mest sålda bok 2012. Endast slagen av Zlatan. Som, om vi nu ska hårdra det, ju också är en lokal författare…

Jag förnekar absolut inte att det är svårt att ta sig in i handeln om man gett ut boken på egen hand. De förlag vi handlar av fungerar ju både som ett filter och en kvalitetsgaranti för oss.
För det finns naturligtvis ingen möjlighet för våra inköpare att läsa alla de tusentals titlar de måste ta ställning till varje år. Även om de plöjde fem om dagen året om skulle de hinna med hälften.

Men visst har utvecklingen på senare år gjort att mycket egenutgivet håller hög kvalitet och absolut skulle kunna platsa i vårt sortiment. Dock finns det fortfarande många skräckexempel.

Du kanske har skrivit en bok om hur Stefan Löfven och Mona Sahlin, i maskopi med ISIS/Daesh, vill införa sharia-lagar i Sverige? Eller en om hur Bilderbergruppen med hjälp av chemtrails försöker göra vår planet mer beboelig för sina utomjordiska härskare? Eller kanske har du kanaliserat en profet, död sedan flera tusen år, och förvandlat hens tankar till en gullig barnbok?
(Alla dessa exempel är, tro det eller ej, på riktigt.)
Ok, men då säger jag tack men nej tack här på en gång.
Du behöver inte höra av dig igen. Eller maila mig fyra gånger till för att berätta hur dum i huvudet jag är.
Tack. Men nej tack.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Texten har tidigare publicerats hos Svensk Bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar