söndag 1 juli 2012

Gastkramande familjesemester i "Jordens medelpunkt"


Jag hade aldrig läst Anneli Furmark tidigare. Skam till sägandes hade jag aldrig ens hört talas om henne förrän hennes senaste album Jordens medelpunkt fanns med bland bjudgodiset från Bokinformationsdagarna. Sambon läste det först och tryckte det sedan på mig med orden: Du kommer att gilla det här!

Så jag läste, och jädrar vad bra det var!

Axel är på semester på Island tillsammans med sin mamma och mammans nya man Toralf (inte hans dopnamn). Toralf är besatt av forntiden, asatro och Island och resan är hans idé. Axel är en motvillig reskamrat som följt med enbart för att pappan och hans nya flamma verkat vilja vara ensamma på solsemestern. Toralfs entusiasm och försök att ta familjen till platser "off the beaten track" (som det brukar stå i Lonely planet) bemöts således med tonåringens likgiltiga förakt. Mamman försöker medla samtidigt som hon försöker bemästra sin oro över att Axel ska råka illa ut. Men när något väl händer är det långt ifrån vad någon (allra minst jag som läser) kunnat vänta sig.

Jordens medelpunkt är en fantastisk serieroman om kantiga familjerelationer med den storslagna isländska naturen som fond. Människan avtäcks i all sin litenhet, samtidigt lurar humorn hela tiden strax under ytan. I alla fall tills katastrofen är ett faktum. Läs!

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar