lördag 28 juli 2012

Semesterbok nummer åtta: "Mississippi"


Hillary Jordans Mississippi (Mudbound på orginalspråk) känns som ett filmmanus. Ett manus till en sån film som vinner Oscar för bästa manus byggt på förlaga (till Jordan), bästa regi (Danny Boyle), bästa manliga biroll (Nelsan Ellis som Ronsel) och bästa kvinnliga huvudroll (Claire Danes som Laura). Ewan McGregor skulle vara nominerad för bästa manliga huvudroll som Jamie, men förlorar till någon som spelar lätt förståndshandikappad (Lex Forrest Gump).

"År 1946 slår sig Henry McAllan och hans hustru Laura ner på en nedfallen bomullsfarm i Mississippideltat. För Laura, som växt upp i storstaden Memphis, är den nya miljön både främmande och skrämmande. Hon delar inte sin makes kärlek till lantlivet och får slita hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiska och rasistiska svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden. Familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja.

Mot sin vilja dras Laura till Henrys yngre bror Jamie, som återvänder från andra världskriget och nu hemsöks av ohyggliga minnen från det han upplevt. Jamie är raka motsatsen till Henry charmig, vacker och lyhörd för Lauras känslor. Från kriget återvänder också Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkare som arbetar för Henry. Under sin tid i Europa har han fått uppleva hur det är att behandlas som en jämlike av den vita befolkningen, men nu tvingas han återigen underkasta sig sitt hemlands hårda segregationslagar. Mellan Ronsel och Jamie uppstår en osannolik vänskap som snart väcker ont blod."


Lite Mississippi Brinner, lite Purpurfärgen. Mycket bra!
Ingår i årets Låna & Läs, start 16/8.

"Mississippi" - filmen. Snart på en bio nära dig?

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar