lördag 21 juli 2012

Kom med nu ska vi gå ut på tramp


Titta! Kantarellerna har krupit upp i min backe. Ikväll blir det således traditionsenliga gratinerade svampsmörgåsar till middag (de första kantarellerna hamnar alltid på bröd - jag kan inte hålla mig tills det kommit nog många för en mer avancerad rätt).

Jag har alltid varit en inbiten svampplockare, redan innan jag lärde mig att faktiskt uppskatta smaken. Kan tillbringa timma efter timma i skogen på jakt.

Och jag har alltid hävdat att man inte behöver någon annan svampbok än Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya Svampboken.


Men som älskare av böcker och svampar kan jag inte låta bli att drabbas av habegär när den nya svamboksfloran dyker upp i butiken lagom till plockningspremiären.

Till exempel känns det plötsligt som att jag behöver den uppdaterade versionen av Bo Nyléns Svampar i skog och mark. Väldigt fin är den nämligen. Och stor. Inget att ta med i skogen (där använder vi svamp-appen i min kompis Annas mobil, själv är jag ju gammelfarmoderligt teknikointresserad emellanåt), men att bläddra i när man kommit hem. Riktig svampporr.


Och vill jag vara Pelle H trogen har det faktiskt kommit en reviderad nyutgåva (mycket återvinning av gammalt material i svampbranschen uppenbarligen... eh) av hans och Ingrid Holmbergs Svampkokboken. En vegetarian som jag kanske inte går igång på de baconinlindade svamparna, men väl svampbiffarna och Karl Johan-Carbonaran.


Det gratinerade svampsmörgåsreceptet är dock mitt alldeles egna (och väldigt enkelt). Det bjuckar jag gärna på:

Stek kantareller, lite vitlök och färsk persilja i ordentligt med smör.
Rosta 4 skivor lant- eller surdegsbröd i ugnen (godare än i rosten).
Smöra det rostade brödet och lägg svampsteket ovanpå.
Avsluta med att strössla någon smakrik ost över.
Gratinera på 225 grader tills smörgåsarna fått färg.

Klart slut!

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro


2 kommentarer:

  1. Kantareller är fantastiskt gott! :) Vi hittade någon liter förra helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick väl ihop en halv ungefär, men då letade jag bara utanför huset. Ska scanna av mina andra ställen så fort jag hinner :)

      Radera