tisdag 31 juli 2012

I gränslandet - "Den första flickan skogen möter"


Det är sommaren innan sexan. Hanna är tolv år när Linda Palm försvinner. Linda är några år äldre och går i Hannas gymnastikgrupp. Hon är snygg, populär, en stjärna. I flera veckor är hon spårlöst försvunnen. Försvinnandet utgör en dov fond för Hannas sommar. Hon fyller tolv, umgås med bästa vännerna. Trygga Jonna och spännande men krävande Sabina. Blir intresserad av nyinflyttade grannpojken Janek. Ungdomstiden väntar runt hörnet, med mens och killar. Hanna både längtar dit och vill tillbaka.

Moa Eriksson Sandberg har tidigare skrivit ungdomspärlan Söta pojkar är bara på låtsas (såhär tyckte jag om den), och även om Den första flickan skogen möter riktar sig till en lite yngre målgrupp (9-12 är boken klassad, men egentligen kan den, precis som alla andra bra barn- och ungdomsböcker, läsas även av alla över tolv. Kanske ska man dock vara en väldigt mogen nioåring, för det är en ordentligt mörk bok på sina ställen, och ganska avancerad), känns den ärliga tonen igen. Sandberg skildrar flickornas värld utan att väja för svåra tankar eller undanträngda begär. Hon fångar på pricken den där skälvande tiden, gränslandet mellan barndomen och tonårstiden. När man ena stunden vill klä ut sig och smyga med sin bästa kompis, andra stunden drömmer om kärlek och sex.

Den första flickan skogen möter visar att förra boken verkligen inte var någon lyckträff. Jag ser fram emot Sandbergs fortsatta författarskap. Jag kommer att följa det. Rekommenderar alla att göra detsamma.
I väntan på nästa bok kan man läsa hennes blogg här.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar