torsdag 5 juli 2012

Mytiskt, mystiskt och rysligt i sommarnatten


Jäpp, jag har också läst Amanda Hellbergs nya bok - Jag väntar under mossan. Vill du veta vad Eva tyckte, klicka här.

Det är sommarlov, och Tilda tillbringar tiden i morfars stuga på landet. Hennes mamma och pappa har givit sig av på en kryssning och mormor är sedan länge försvunnen. En dag fanns hon bara inte i stugan när morfar kom hem. Ensamma alltså, morfar och Tilda. Med bara den stora susande skogen runt omkring. Och två grannar, som enligt morfar inte är riktigt tillräkneliga. Under en simtur i sjön hamnar Tilda på den mystiska och skräckinjagande ö som tornar upp sig i vattnet. Därefter - inte en död sekund.

Det är en ruskig historia Amanda Hellberg målar upp i sin första roman för unga läsare (att jag gillar hennes böcker för vuxna vet ni sedan tidigare). Fylld av väsen ur den svenska folktron; Näcken, huldran, mylingar och allsköns oknytt. Mina tankar vandrar till en gammal favorit (sedan länge slut på förlaget, men leta upp den på antikvariat eller bibliotek!), Inger Edelfeldts Missne och Robin. Och jag undrar om jag skulle ha blivit lika förförd av Jag väntar under mossan som jag blev av Edelfeldts bok om jag läst den när jag var nio år. Ja, nästan i alla fall. Här finns allt; mystik, spänning, skräck, romantik och övernaturligheter. Fantastisk cocktail om man frågar mig. Jag sträckläste. Superfint stämningsfullt omslag också, och jag gillar verkligen de små illustrationerna (av författaren) som inleder varje kapitel.

Är dessutom väldigt förtjust i Hellbergs språk. Det är eget och innehåller ofta otippade ord och fraser (beror det på att hon sedan många år är bosatt i England, jag vet inte) som ger karaktär åt texten.

Och jag tycker mig ana ett upplägg för en kommande bok om Tilda framöver. Hoppas på det.
Så länge kommer jag att sticka den här i händerna på samtliga 9-12 åringar som är sugna på att rysa lite extra i sommar. Frågan är om föräldrarna sedan lyckas få med dem ut till sommarstugan alls.

Läs en intervju med Amanda Hellberg
 på förlagets hemsida.


Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar