måndag 17 februari 2014

Gotisk fars?

Ser ju nog så lovande ut... Men "Rebecca" på
Malmöoperan var en besvikelse.
Jag tycker att Sydsvenskans Per Svensson är en skribent med huvudet på skaft. Ifråga om dramamusikalen Rebecca har vi dock helt skilda uppfattningar.

Saxar ur hans omdöme:
"Jag ogillar musikaler. För mycket Disneyklubben för vuxna. ”Rebecca” på Malmöoperan visar sig vara ett av få undantag. Detta är ett riktigt musikdrama, byggt på en roman av Daphne du Maurier och en thriller av Hitchcock. Fantastisk filmisk scenografi, tungt tryck i orkestern och en genialt mixad ensemble."

Personligen älskar jag musikaler, men inte heller jag är ett fan av Disneyklubben. Synd då att jag fick Disney-vibbar både en och två gånger under fredagskvällen. Synd också att Malmöoperans uppsättning av Rebecca hade förvandlat psykologisk thriller till fars, med en flamsig huvudperson, en Mr de Winter utan tyngd och ett Manderlay utan den rätta gotiska känslan.

Nu låter jag kanske väl hård, men jag hade väntat mig en helt annan ångest och svärta (och ja - det går att göra, även som musikal). Visst, jag blev underhållen, hade trevligt och skrattade tillsammans med resten av publiken gott åt Ranelid-skämtet (det måste man ju älska som bokhandlare), men bokens mystik, djup och intressanta karaktäristik... Var fanns det?

Nåväl, har en bit av romanen kvar, så jag räddar mig tillbaka in i mystiken. Det är ju ett välkänt faktum att boken alltid är bättre än... musikalen.

Att de flesta recensenter sedan verkar tycka att jag har fel kan ni läsa här.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar