onsdag 14 maj 2014

Roslund & Hellström m.m.

Sent omsider såg jag till slut SVTs filmatisering av Roslund & Hellströms allra första Ewert Grens-roman, Odjuret. Den har blivit liggande på hårddisken i evigheter eftersom hustrun inte lockats av historien alls.
( ”Pedofiler på rymmen och brutalt mördade småflickor! Hämtar du chipsen älskling?”)
Magstarkt ämne? Visst.
Jag brukar till och med tipsa kunder om att börja med andra boken i sviten, Box 21, där det i alla fall är myndiga personer som utsätts för obegripliga hemskheter. Och sedan gå tillbaka och läsa den första…

Nåväl, hur var filmen då? Jodå tack, inte alls så pjåkig faktiskt.
Den börjar lite styltigt, som om skådespelarna vore obekväma i sina roller, men det tar sig efter ett tag. Ola Rapace är riktigt bra som pappan som utsätts för det värsta som kan drabba en förälder, och som sedan tar beslutet som verkligen särskiljer den här kriminalromanen från 99% av alla andra.
Jag avslöjar det inte här. Läs boken. Se filmen.
Peter Dalle är däremot helt fel i rollen som Ewert Grens. Tack och lov så har manusförfattarna delegerat honom till en biroll. Eller var det kanske i klippningen?Ni har väl läst böckerna om Ewert förresten?
Alla är inte lika bra som de två ovan nämnda. Men Box 21 är i mitt tycke den kanske bästa svenska kriminalromanen i modern tid. Fullkomligt fantastisk bok. Supersuccén Tre Sekunder skall absolut läsas också. Inte lika ”smart” som Odjuret och Box 21 kanske, men en otroligt spännande och actionfylld thriller. ”Finnegan” och ”Flickan” är bägge klart läsvärda mellanböcker.
Egentligen är det bara den senaste tegelstenen Två soldater som gjort mig besviken. Det är inte en dålig bok, bara felstrukturerad. Den borde ha kortats ner och redigerats om rejält.
Men en blindgångare bland alla dessa granater är lätt att förlåta.
Jag ser med spänning fram mot Roslund & Hellströms nästa roman ändå.

Fast först får vi något annat.
En Roslund & Annan Person
Anders är iväg och är otrogen med manusförfattaren bakom biosuccéer som Hamilton och Jägarna 2, Stefan Thunberg. Han är den fjärde brodern som inte deltog i den serie bankrån som Militärligan genomförde och som deras gemensamma roman, Björndansen, är baserad på. Låter intressant.Fast Anders, du går väl tillbaka till Börge sen?
Skilj er inte. Tänk på oss barn.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar