fredag 18 september 2015

Om sanningen ska fram


Häromdagen landade Erik Åsards nya bok ”Konspirationsteorierna och verkligheten” i butiken.” Vem angav Anne Frank? Vad orsakade Dag Hammarskjölds död? Och vilka låg egentligen bakom terrorist-attackerna den 11 september 2001? Det är historiska gåtor som fortfarande debatteras och omgärdas av en mängd konspirationsteorier.
Statsvetaren och författaren Erik Åsard skriver initierat och fängslande om bakgrunden till dessa fall, och dessutom om kidnappningen av Charles Lindberghs son, Rudolf Hess flygning till Skottland och mordet på John F Kennedy. Med nutida forskning som utgångspunkt redogör Åsard för de ledande konspirationsteorierna om fallen och ställer dem i kontrast till de faktiska händelseförloppen.”

Jag har inte läst boken, men den (och Susannas Göteborgsvitsande häromdagen) fick mig att tänka på ett gammalt favoritskämt:

Två obotliga konspirationsteoretiker dör i en olycka och finner sig själva plötsligt inför Himlens pärlbeströdda portar.
”Välkomna”säger Sankte Per, ”Ni ska strax få träffa Gud själv. Vi är lite stressade idag, så ni hinner bara ställa en fråga till honom.”
De två förs in i Guds himmelska sal.
”Var hälsade nya själar”, säger Gud. ”Vad vill ni fråga mig?”
De två konspirationsteoretikerna tittar menande på varandra och den ene öppnar munnen.
”Säg oss, oh store Herre. Vem var det egentligen som sköt John F. Kennedy?”
Gud suckar djupt.
”President John F. Kennedy sköts till döds av en ensam attentatsman, Lee Harvey Oswald. Han agerade helt på egen hand. Inga kubaner. Ingen statskupp. Ingen magisk kula.”
De två ser ganska skakade ut i några sekunder innan den ene utbrister:
”Vad var det jag sa!? Det här går hela vägen upp till högsta toppen!”

………………………………………………………………………………………………………………………………..

För alla vi någorlunda vettiga människor vet ju att konspirationsteorier nästan alltid är rent hittepå.
Bara foliehattar och månlandningsförnekare tror på sånt. Jorden är inte platt. Svenska politiker tänker inte införa Sharialagar. Obama är inte född i Kenya. Det finns inga spöken. De är påhittade, precis som vättar, Bigfoot, Loch Ness-monstret, ärliga bilhandlare och eskimåer.

Men så råkar man kasta ett getöga på biografihyllan i butiken.
Och vilka två böcker har bara ”råkat” hamna bredvid varandra….


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BAM-BAM-BAAAHHH!!! VAR ÄR MIN FOLIEHATT!?!?!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd (eller är jag?)

2 kommentarer: