måndag 28 mars 2016

Elizabeth Hand, nu på svenska!


Ja, okej då. Jag säger det redan nu. En serie är en serie är en serie, och det blir liksom aldrig lika... komplett som en avslutad roman. Plus det där med att krim (nästan) aldrig är riktigt lika tillfredsställande läsning som, ja just det, en roman! Det var brasklapparna. Med dem avklarade vill jag å det varmaste rekommendera Generation Loss, första boken i serien om den trasiga och allmänt aviga fotografen Cass Neary.

Eftersom det är Elizabeth Hand som håller i pennan har Cass rötterna i New Yorks musikscen anno sent 70-tal. Och ni som läst Please Kill Me kommer att känna igen er i bokens början där vi får en kort resumé över Nearys struliga liv och ytterst korta karriär som dokumentatör av punkscenens mörkaste sidor.

Huvuddelen av handlingen utspelar sig dock cirka 30 år fram i tiden. Vår protagonist har under lång tid levt ett liv på fallrepet när hon får i uppdrag att plåta en skygg kultfotograf bosatt på en oländig ö i Maine. När hon kommer dit blir hon allt annat än varmt välkomnad. Istället för det fotojobb hon förväntat sig snubblar hon över en olöst gåta. Djur försvinner. Ungdomar försvinner. Och ön är full av hemligheter. Snart finner sig Cass ohjälpligt indragen.

Generation Loss är tydligen en fototeknisk term. Innan jag får veta det tolkar jag titeln som en beskrivning av Cass Neary själv. Som är en del av en förlorad generation, en relik som vägrar förändras, växa upp och anpassa sig till en annan tid. Hon tar speed, dricker för mycket bourbon, knullar runt, bränner sina relationer och beter sig som om Ramones fortfarande stod på scen på CBGB. Och jag gillar det skarpt. Hon är precis den typen av totalt omöjlig och svårgillad huvudperson som man inte kan annat än älska.

"Patricia Highsmith möter Patti Smith i denna fängslande litterära thriller" står det på bokens baksida. Jag skulle snarare vilja kalla den en lyckad date med Gillian Flynn och Charlaine Harris (minus den senares lökighet). Trasigheten hos Flynn parad med den där onedläggningsbara mysryskvaliteten hos Harris (som jag saknat den sedan Sookie gick i graven). Plus en värld (fotografi, musik, mystik) där jag älskar att befinna mig. Ren lycka! Så även om Generation Loss kanske inte är Hands allra bästa vill jag redan läsa mer om Cass Neary. Och som tur är får jag det. Available dark ligger och väntar på hyllan vid sängen.

Linda Skugges förlag Constant Reader utför en välgärning när de introducerar Hand på svenska. Och kanske tänkte de helt rätt i att välja böckerna om Cass Neary. En thrillerserie är trots allt det perfekta formatet att fastna i. Och alla förtjänar att fastna för Elizabeth Hand.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar