måndag 14 mars 2016

Gästbloggaren: Lars Vasa Johansson


Eftersom över sju miljarder människor inte har läst Den Stora Verklighetsflykten vill jag som hastigast nämna att den handlar om en avundsjuk, ensam, självupptagen och bitter trollkarl som under sin sommarturné hamnar vilse i Tiveden, upptäcker att våra urskogar kryllar av väsen och annat otyg, och blir ofrivillig huvudperson i ett övernaturligt äventyr där han tvingas bli en bättre människa för att ha en chans att komma därifrån med livet i behåll. En (förhoppningsvis) rolig och underhållande historia om avundsjuka. Med övernaturliga inslag. Ungefär så, i stora drag.

För tillfället får jag en hel del frågor om hur mycket i min bok som är självupplevt. Då brukar jag le snett och säga att jag aldrig hållit på med trolleri och aldrig blivit ofrivilligt indragen i ett övernaturligt äventyr. Inte självupplevt alls, med andra ord.

Nu när jag sitter och skriver det här börjar jag fundera på om frågorna om vad som är självupplevt kanske inte syftar just på de övernaturliga inslagen, utan om min huvudkaraktärs bedrövliga personlighet är baserad på mig. Avundsjuk? Ensam? Självupptagen? Bitter?

Nej… men så är det ju inte. Förstås. Jag är inte speciellt avundsjuk av mig. Visst, ibland kan man väl känna lite avund mot någon som bor i ett enormt hus, men jag trivs jättebra i min rymliga lägenhet med väldigt gott om plats för mig själv. Alltså… jag bor visserligen själv, men man behöver ju inte vara ensam för det. Min huvudkaraktär är ensam, inte jag. Stämmer inte alls. Och självupptagen är jag definitivt inte. Man kan i och för sig tycka att det är ganska självupptaget att skriva en blogg om sig själv, men det här är faktiskt något jag blivit ombedd att göra. Inte mitt fel… precis som huvudkaraktären i min bok skulle säga när jag tänker efter. Alltid skylla på någon annan. En sak jag är helt säker på är i alla fall att jag inte är bitter. Tvärtom, jag är väldigt positiv av mig. Men … när jag tittar på det jag skrivit och ser att jag börjar med att nämna att över sju miljarder människor inte läst min bok måste jag erkänna att det låter lite missnöjt, nästan definitionen av glaset halvfullt.

Okej, så jag har kanske vissa dåliga sidor som jag behöver jobba på, men nu tycker jag att vi pratar om min bok istället. Den är rolig. Tack, det var allt.

LARS VASA JOHANSSON har skrivit manus åt Josef Fares, Robert Gustafsson, Martina Haag med flera. Han har även ett förflutet som trummis i bland annat Pontus & Amerikanerna. Efter en handfull långfilmer och drygt trettio timmar tv har han nu skrivit sin första roman.

Blev du sugen på att läsa? Snart lottar vi ut fem signerade exemplar av Den stora verklighetsflykten. Håll utkik!

2 kommentarer:

  1. Jag är en i den växande skaran av läsare och jag sörplade i mig vartenda ord i "Den stora verklighetsflykten" med ett leende. Så här skrev jag efter att ha lyssnat på Johan Svenssons sköna uppläsning av boken: http://www.lottalexen.se/last/om-de-markliga-foljderna-av-att-krocka-med-en-rod-chesterfieldsoffa/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å vad kul Lotta! Vi kastar oss över din recension :-)

      Radera