fredag 18 mars 2016

Trösterikt och peppigt i Sara Kadefors senaste


Ni vet att jag gillar Sara Kadefors. Vare sig hon skriver för barn eller för vuxna är hon specialist på historier som är både feelgood och har mänskligt djup. I nya Billie – Avgång 9:42 till nya livet skriver hon för barn. Men det går lika bra att läsa som vuxen.

Billies mamma är sjuk och kan vare sig ta hand om sig själv eller sin dotter. Istället hamnar Billie som fosterbarn hos en familj i Bokarp, ett litet samhälle mitt i ingenstans där man kan välja mellan att spela pingis eller sjunga i kyrkans gospelkör. Och cykla. I familjen råder en märklig tystnad.

Det sköna med den här boken är att det inte är den förväntade eländeshistorien. Billie saknar och sörjer sin mamma, visst. Och som läsare förstår man att delar av hennes attityd är en överlevnadsstrategi. Men ändå, det här är en stark huvudperson. Kaxig och egen. Hon tar in sin nya tillvaro. Tar tillvara sitt nya liv. Bygger relationer och bygger sig själv. Billie har också en unik förmåga att se och läka det som är trasigt hos människor i hennes omgivning. Samtidigt får hon också själv möjlighet att läka.

Det är en bok som gör en upplyft och varm. Jag tycker mycket om Billie, hennes iakttagelseförmåga, hennes humor och hennes driv. Det gör mig glad att läsa att det här är första boken i en serie.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar