onsdag 30 mars 2016

Room without a View


En bok jag tipsat om både här, i butiken och till vänner och bekanta, i många år är Emma Donoghues Inlåsta. En skakande och gripande skildring av fångenskap och kärlek.

”Jack bor med sin mamma i ett låst rum på drygt tio kvadratmeter i ett skjul. Rummet är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack tycker om att titta på tv och kallar de tecknade figurerna för sina vänner. För honom finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna med hans mamma och mannen som kommer in ibland för att leverera mat och ta ut sopor.”


Låter det bekant?
Kanske för att filmatiseringen, Room, just hade svensk biopremiär - och för några veckor sedan plockade hem en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll åt Brie Larson.

Jag såg filmen nu i helgen.
Ofta blir man besviken på filmversionerna av böcker man älskat, men i det här fallet har jag inget att klaga på. Filmen griper lika hårt tag om mig som boken gjorde.
Hittar faktiskt inga invändningar alls. Mycket ovanligt.
Framförallt pojken som spelar Jack, nu nioårige Jacob Tremblay. Jag tror inte att jag någonsin upplevt en bättre barnskådespelare. Fullkomligt fantastisk.

Läs boken (har precis kommit ut i snajdig pocket med filmomslag).
Se filmen.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Blev djupt tagen av filmen och blev riktigt sugen på att läsa boken! Kanske när jag glömt filmens detaljer lite...

    SvaraRadera