onsdag 9 april 2014

Mortal instruments del 2 "City of Ashes"

OBS OBS OBS Spoilervarning!!! Den som inte läst första boken i Mortal Instruments-serien måste sluta läsa här!

Efter att ha upptäckt att Jace är hennes bror, och Valentine hennes pappa försöker Clary återgå till att leva ett "normalt" liv. Så gott det nu går när man har en rejäl crush på brorsan, ens mamma ligger i koma, och styvpappan visat sig vara en varulv. Hon försöker dejta bästa vännen Simon, och håller sig undan skuggjägarvärlden. Men så hamnar Jace i trubbel, misstänkt för att vara Valentines spion. Självklart måste Clary komma till hans undsättning. Dessutom är Valentine på fri fot. Bägaren är fortfarande i hans ägo och nu är han ute efter de dödligas svärd som kommer att ge honom fruktansvärda krafter.

Hahahaha, ni hör ju, det är fullt ös i uppföljaren till Stad av skuggor. Och sammanfattningen av handlingen ger vid handen att det är precis så där fantastiskt maxat som vilken riktigt god Sookie-historia som helst. Jag är mycket nöjd.

Dessutom slipper Clary den roll av ovetande tönt som hon tvingades axla i en så stor del av bok ett. Även om ettans uppväxttema är klassiskt – Clary startar som en lite egen och klumpig ful ankunge, upptäcker med tiden sina krafter, och sin skönhet (ja, det är tjatigt, men det är klart att hon är strålande vacker på sitt eget sätt) – så är det befriande med en hjältinna som bättre kan ta vara på sig själv. Stad av aska är dessutom mer av en actionhistoria med mindre döda passager än första boken. Det är historien onekligen betjänt av.

Visst har Cassandra Clare fortfarande ett långrandigt drag och hon låter tidvis sina karaktärer vara mer än lovligt trögfattade. Till exempel måste ju alla läsare vid det här laget att fattat något som Jace och Clary vägrar förstå (nej, jag säger inte vad, läs boken och ni kommer också att fatta). Men det gör liksom inget. Det här är lustläsning, och den kan man med lätthet förlåta ett och annat skönhetsfel.

Jag har också gått över till att lyssna på engelska, ett klart lyft. Bok tre ligger redan och väntar i telefonen.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar