lördag 12 april 2014

Nyfiken på... Kajsa Grytt


Rockbiografier är faktiskt en av de få genrer som gör sig bättre på film än som bok. För det mesta är böckerna alltför kalenderbitaraktiga, taffligt skrivna och självförhärligande för min smak. Ta till exempel ett band som Metallica. Orkar man höra dem gnälla i 400 sidor? Eh... nej. Blir deras gnällande underhållande i den filmade gruppterapin Some kind of monster? Absolut.

Men det finns undantag såklart. Patti Smiths Just kids är ju helt lysande. Please kill me, om punkens framväxt i New York, höll mig fastnaglad några sommardagar för... ja, låt oss helt enkelt säga många år sedan. Och Kajsa Grytts fina Boken om mig själv var en sådan fin, ärlig och naken berättelse att jag till och med måste använda orden ärlig och naken, som jag annars gärna väjer för (framför allt när de ska klistras på författare av kvinnokön). Den fick alldeles för lite uppmärksamhet när den kom, och att den inte omnämndes bland good reads i Vi Läsers rockbiografispecial härförleden är en gåta. Där hade den lätt platsat.

Så gissa om jag är nyfiken när Kajsa Grytt romandebuterar. Nio dagar, ni nätter landade i butiken i förra veckan.

Kajsa Grytts första roman utspelar sig i Stockholm och New York. Alex har sitt hem bland Stockholms kriminella. Hans syster Lina är nynykter narkoman och krigar varje dag mot heroinets helvete.
En kväll på krogen möter Alex Ulrika. Hon lever ett ensamt karriärliv i reklamvärlden och förutom hennes son är brodern Richard, bohem och rockmusiker, den som står henne närmast.
Under nio dygn dras Ulrika och Alex in i ett sexuellt kraftfält, ett sug mot något härligt ansvarslöst, ofrånkomligt och slutgiltigt. De två syskonparen rör sig symbiotiskt i en destruktiv bana som måste brytas. Har någon av dem kraften att handla, blicken att se?
Nio dagar, nio nätter är en berättelse om ensamhet och klass, och ett kittlande ödesdrama.

Handlingsmässigt kanske inget jag kastat mig över om författaren varit en annan (eller vem vet?). men jag tror på Kajsa. Jag tror att det här blir riktigt bra. Återkommer med rapport när jag slitit mig loss ur Mortal Instruments-träsket.

Här och här kan ni förresten se vad jag skrev om Boken om mig själv när den kom ut.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar