tisdag 30 juni 2015

"Mina hjältinnor" av Samantha Ellis


Jag har ju redan skrivit ett och annat inlägg om Samantha Ellis utmärkta "Mina hjältinnor : Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket". Ni vet alla således att jag tycker att det är en utmärkt bok. Bara idén med att lyfta fram sina litterära hjältinnor så enkelt genialisk.

Det är fantastiskt att få återse så många av sina favoritböcker, speglade genom en annan människas kärleksfulla läsning. Dessutom är "Mina hjältinnor" skriven på en sådan otroligt trevlig, inkluderande prosa så att läsningen känns som att sitta med bästa vännen vid köksbordet en sådan där sen kväll när man aldrig vill gå och lägga sig. Scarlett eller Melanie? Cathy eller Jane? Klart man inte kan sova när man har sådana viktiga frågeställningar att avhandla.

Men boken är också mycket mer än bara en hyllning till de klassiska (och mindre klassiska) romanhjältinnorna. Det är också en biografi, eller en utvecklingsroman, där vi får följa författarens väg från barndom till vuxenliv. Som sagt: enkelt, genialt - och något av en feministisk välgärning (vi behöver se de där hjältinnorna, verkligen se dem). Och sist men inte minst – boken visar hur livsviktig läsningen är. Utan mina böcker, vem hade jag varit?

Flera av bokens hjältinnor är också mina: Cathy, Jane, Scarlett, gänget från Lace, Anne och Emily, Lizzie, Franny, Lucy Honeychurch... men hade jag skrivit boken hade också Lucy Pevensie, Rusty ("Hemlängtan") och Ayla fått ta plats bland de ovan uppräknade. Samt några som Ellis av förklarliga skäl kanske inte stiftat bekantskap med: Kulla-Gulla, Berta (Maria Gripes Skuggserie), Barbro (Barbro Lindgrens Hemligtserie) och Inger Edelfeldts Kim ("Juliane och jag") och Torun ("Missne och Robin").

Behöver jag säga att jag är extra peppad på sommarens omläsning av "Borta med vinden" nu? Nej, tänkte väl det.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

måndag 29 juni 2015

The perks of being a bokbloggare (tack Katarina och Samantha!)

Vilken nyfikenhet när ett sådant här brev väntar på en när man kommer till jobbet:


Och vilken jublande glädje när innehållet är detta! OMG! OMG! OMG! Som kidsen säger.







Hur har det här gått till undrar ni nu? Jo, det ska jag tala om! Urgulliga Katarina Bivald ("Läsarna i Broken Wheel rekommenderar") har läst mitt stalker-inlägg om Samantha Ellis (we were separated at birth och allt det där...) och fixat mig ett signerat exemplar!!! Vad det kommer att pryda sin plats i min bokhylla. Och hur fin är inte den engelska utgåvan? Som en riktigt älskad och tummad gammal kamrat.

Katarina... du har numera en evigt tacksam vän i mig. Miljoners tack! Hurra, hurra, jag har världens bästa jobb!

Och vad jag tyckte om boken då? Recension imorgon.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

lördag 27 juni 2015

Vinnare korade i Ahnhem-tävlingen!

Fem signerade exemplar av Stefan Ahnhems thriller "Den nionde graven" låg i potten i vår senaste tävling. Och fem vinnare som kunde svara på frågan om vem som skrivit böckerna om Irene Huss (Helen Tursten) har nu dragits.

De lyckliga som erhåller en bok i brevlådan är: Åsa och Olle i Halmstad, Katharina i Häljarp, Iwona i Landskrona och Monika i Lund. Stort grattis och trevlig (kanske även ryslig) sommarläsning!

Stefan Ahnhem gästbloggade hos oss i förra veckan. Läs hans text här.

Om boken: Många kommer att förfasas över mina handlingar. Några kommer att se dem som en hämnd för alla de oförrätter som har begåtts, andra som en makaber lek för att gäcka systemet och visa hur långt man kan gå. Men det stora flertalet kommer att vara rörande överens om att det är en ytterst sjuk människas gärningar. Alla kommer att ha fel ...

Justitieministern lämnar riksdagen efter en hård debatt. Han använder den bakre utgången för att undgå det väntande pressuppbådet, men kommer aldrig fram till bilen som står och väntar på honom en bit bort. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum.

Det är ett halvår innan händelserna i Offer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan håller både Stockholm och Köpenhamn i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Officiellt är fallet fortfarande Säpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart visar det sig att inget är som det tycks vara och att mäktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram.

Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige.

Den nionde graven är en intrikat konstruerad thriller där Stefan Ahnhem berättar vad som drev Fabian Risk att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Helsingborg. Fabian och Dunja korsar som främlingar varandras spår i ett vinterkallt Skandinavien och dras allt djupare in i konspirationen som visar sig vara värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

fredag 26 juni 2015

Paris chérie!


Inte sedan jag var nio år har jag besökt den franska huvudstaden, men nu är det dags! Glöm allt vad Eiffeltorn och Louvrar heter. Det ska bli lindblomste och madeleinekakor och Shakespeare and Company för hela slanten. Laddar traditionsenligt med ungdomsbok. Denna gång "Paris, Lola & jag" av utmärkta Moa Eriksson Sandberg.


Hemma igen på måndag. Fullödig rapport i nästa vecka.
Au revoir!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

torsdag 25 juni 2015

10 KLASSIKER DU REDAN BORDE HA LÄST BANNE MIG!


Sommartider är pockettider. Johan ser till att ni inte missar att läsa det ni redan borde ha läst:

1. "Vägen" – Cormac McCarthy
Världen bästa roman. Någonsin. Helt objektivt.

2. "Little Bee" – Chris Cleave
Nästan lika bra som världens bästa roman. Också objektivt.

3. "Sonen" – Philipp Meyer
En episk amerikansk släkthistoria i Steinbeck-klass!

4. "Boktjuven" - Markus Zusak
En otrolig roman. Gripande för alla åldrar (från typ 12).

5. "Min mormor hälsar och säger förlåt" – Fredrik Backman
”Ove” i all ära, men det här är Backmans bästa. Hittills.

6. "Flickan från ingenstans" – Justin Cronin
Vampyrapokalypsen kommer. Lika bra som Kings ”Pestens tid”.

7. "Vi kom över havet" – Julie Otsuka
En kollektiv dagbok som kommer träffa dig rakt i hjärtat.

8. "Vi måste prata om Kevin" – Lionel Shriver
Bra film. Ännu bättre bok. Obehaglig och fascinerande.

9. "Människohamn" – John Ajvide Lindqvist
Ajvides bästa, hittills. En saga om saknad och skräck.

10. "Förr eller senare exploderar jag" – John Green
Om kärlek i dödens väntrum. Svart humor och tårar utlovas.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

onsdag 24 juni 2015

Om hunger och maktlöshet i Lionel Shrivers "Big brother"



 Jag måste bara inleda den här texten med en exklamation: Lionel Shriver är galet bra! Är ni av den otåligare typen behöver ni således inte plöja resten av den här texten utan kan kasta er över hennes "Big brother" ("Store bror") genast. Ni. Kommer. Inte. Att. Ångra. Er.


Romanens yttre handling kretsar kring Pandora, en framgångsrik 40-plussare som lever med man och styvbarn i ett äktenskap som för den som vill vara vänlig kan kallas kamratligt. Den som vill vara lite mindre vänlig skulle kalla det för en maktkamp. Pandora drar in pengarna, ser till att maken Fletcher får arbeta med sin hobby (han tillverkar tjusiga, men obekväma möbler som få har råd eller lust att köpa). Fletcher kontrar med att kontrollera sin kropp och sitt matintag. Det är ångad broccoli och manisk cykling för hela slanten. Pandoras omsorgsfullt tillagade efterrätter blir stående orörda -– tills hon själv äter upp dem.

I denna kärleksfulla terrorbalans framlever de sina dagar tills den dag Pandoras storebror, den framstående jazzpianisten Edison, ska komma på besök från New York. Det är bara det att när den en gång så tjusiga brodern dyker upp på flygplatsen är han förvandlad till oigenkännlighet. Han har blivit stor. Eller inte stor. Gigantisk. Särskrivningen i bokens titel är alltså fullt medveten. Pandora försöker låtsas som ingenting medan Edison sitter sönder familjens möbler, vänder upp och ner på köket med sina matorgier och slutligen bokstavligen skiter sönder familjens toalett (ja, subtiliteter är inte romanens främsta företräde, men vår tids besatthet av yta får sig minst sagt en känga). Till slut står den kontrollerade Fletcher inte längre ut. Pandora får helt enkelt välja mellan honom och brodern. Och vad hon väljer... Ja, den som läser får se.

Det är svårt att bortse från att den här romanen har mer än ett drag av självbiografi. Shriver har in flera intervjuer berättat hur hennes egen bror dog till följd av övervikt. Vill man kan man således läsa boken som en omskrivning av historien. Ett uttryck av önsketänkande eller ett sätt att skriva sig ur maktlösheten. Men oavsett om man vill ta hänsyn till den biografiska aspekten eller inte är detta är det en galet bra roman. Psykologiskt stringent, hänsynslös och med en ensemble av maniskt självupptagna huvudpersoner som man älskar att hata.

Om mat och missbruk, makt, besatthet och kärlek. Och om huruvida det egentligen går att hjälpa en annan människa. Galet bra. Galet. Bra.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

måndag 22 juni 2015

Pocketsommar: 10 NYA ROMANER DU ABSOLUT INTE FÅR MISSA!


Sommartider är pockettider. Johan ser till att ni inte missar det senaste:

1. "Oceanen vid vägens slut" – Neil Gaiman
Magisk – i alla ordets betydelser. En underbar roman.

2. "Jag heter inte Miriam" – Majgull Axelsson
En mycket stark och viktig berättelse om utanförskap.

3. "Britt-Marie var här" – Fredrik Backman
Otrolig rolig och mycket tänkvärd. I ett ord: Backmansk.

4. "Konsten att höra hjärtslag" – Jan-Philipp Sendker
En storslagen och mäktig kärleksroman.

5. "Stjärnklart" – Lars Wilderäng
Du Björn Ranelid? Så här skriver man en svensk dystopi…

6. "Konsten att skapa en tjej" – Caitlin Moran
Askul, fräck och fyndig. Precis som Caitlin själv. (Utk. 13/7)

7. "Stora makters uppgång & fall" – Tom Rachman
En roman att bita i. Av författaren till ”De Imperfekta”.

8. "Etthundra mil" – Jojo Moyes
En oförglömlig klassrese-roadtrip genom Storbritannien.

9. "Till flickorna i sjön" – Elin Olofsson
Lite mörker, lite feelgod. Mycket fängslande läsning.

10. "Vi" – David Nicholls
Inte riktigt lika stark som ”En Dag”, men klart läsvärd!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

lördag 20 juni 2015

Missa inte vår tävling!


Såhär på midsommardagen håller våra butiker stängt. Desto större anledning att passa på att skicka in svar i vår pågående tävling! Sydsvenskan beskrev Stefan Ahnhems senaste thriller som en blandning mellan "Seven" och "När lammen tystnar" parat med lite svensk familjeångest. Låter ju alldeles, alldeles underbart!

I måndags gästades vi av Stefan Ahnhem som skrev om det svenska deckarundret. Nu lottar vi ut fem signerade exemplar av hans senaste bok "Den nionde graven". Boken är andra delen i serien om Fabian Risk, men utspelar sig kronologiskt före ettan. Ni måste alltså inte nödvändigtvis ha läst "Offer utan ansikte" för att ha behållning av "Den nionde graven" (är ni med?).

Nog svamlat. För att vara med och tävla gör ni som följer:
Svara på frågan nedan. Skicka svaret, samt namn och adress till bokboxen@akademibokhandeln.se senast tisdagen den 23 juni.

Innan Stefan Ahnhem skriva egna böcker skrev han för film och tv. Bland annat ligger han bakom manus till filmerna om Irene Huss. Men vem har skrivit böckerna om Irene Huss?

1. Helene Tursten
X. Karin Wahlberg
2. Åsa Larsson

Lycka till!

fredag 19 juni 2015

Bokhandlarna svarar: Sommarläsningsenkäten (Susanna)


Sommaren är  (nåja) här! Sålunda har det blivit dags för årets sommarläsningsenkät. Vad, var, när och hur läser våra bokhandlare i sommar? Och vad ska du läsa? Idag har turen kommit till Susanna.

1. Bästa bok förra sommaren?
Lustigt nog var det "Under all denna vinter". Detta känslomässigt bottenfrusna kammarspel inledde min sommarläsning och herreminje vilken gastkramande läsning! Boken fick finfina recensioner, men någon kioskvältare blev den aldrig. Tyvärr. För alla borde läsa. Eller lyssna, till författarens utmärkta uppläsning.

2. Vilka böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
"Mina hjältinnor" av Samantha Ellis (snart klar – mer om den här och här). "The secret place" av Tana French (mer om henne här och här). "April i anhörigsverige" av Susanna Alakoski (mer om den här). "Borta med vinden" av Margaret Mitchell (sommarens läsprojekt i kulturklubbens ungdomsfavoritutmaning). "Berlin stadsdel för stadsdel" av Valle Wigers. Två veckor i favoritstaden kräver mer än en Berlitz-guide. Borde också (sist av alla) klämma Maj-trilogin.
Sedan är jag också väldigt sugen på Jayne Anne Phillips "Historien om Quiet Dell". Phillips har aldrig gjort mig besviken, och ska jag tro recensionerna så gör hon det inte nu heller (här skriver jag kort om hennes förra roman).


3. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?


"Den ryske debutantens handbok" av Gary Shteyngart. Alltså, jag vill gärna läsa den. Och jag har lovat en kompis att läsa den mot att han läser Patti Smiths självbiografi lagom till Way Out West. Men floden av nya böcker sveper hela tiden undan de där fina, tummade pocketarna på nattygsbordet. Och så är jag lite rädd att den ska vara burlesk. Burlesk är svårt. Men läsa den ska jag. Basta!


4. Var är bästa stället att läsa i sommar?

På väg. Till Paris kanske, eller till Berlin.


5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?


Den som läser får se... Men av de ovan nämna sätter jag min litterära ära på "Quiet Dell".


6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?


"Store bror" av Lionel Shriver. Om mat och missbruk, makt och kärlek. Och om huruvida det egentligen går att hjälpa en annan människa. Recension kommer snart i en box nära dig.


7. Vad läser du helst på stranden?
Ljudbok.Och något lättsmält. Sista delen av Mortal Instruments-serien kanske. Eller någon av guilty pleasure-böckerna jag skriver om här.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

onsdag 17 juni 2015

Tävling – Vinn Stefan Ahnhems senaste thriller!


I måndags gästades vi av vår favorit-helsingborgare Stefan Ahnhem som skrev om det svenska deckarundret. Nu lottar vi ut fem signerade exemplar av hans senaste bok "Den nionde graven". Boken är andra delen i serien om Fabian Risk, men utspelar sig kronologiskt före ettan. Ni måste alltså inte nödvändigtvis ha läst "Offer utan ansikte" för att ha behållning av "Den nionde graven" (är ni med?).

Nog svamlat. För att vara med och tävla gör ni som följer:
Svara på frågan nedan. Skicka svaret, samt namn och adress till bokboxen@akademibokhandeln.se senast tisdagen den 23 juni.

Innan Stefan Ahnhem skriva egna böcker skrev han för film och tv. Bland annat ligger han bakom manus till filmerna om Irene Huss. Men vem har skrivit böckerna om Irene Huss?

1. Helene Tursten
X. Karin Wahlberg
2. Åsa Larsson

Lycka till!

tisdag 16 juni 2015

Bokhandlarna svarar: Sommarläsningsenkäten (Johan)


 Sommaren är  (nåja) här! Sålunda har det blivit dags för årets sommarläsningsenkät. Vad, var, när och hur läser våra bokhandlare i sommar? Och vad ska du läsa? Först ut är Johan.

1. Bästa bok förra sommaren?

"Oceanen vid vägens slut" - Neil Gaiman
En fantastisk och mörk saga från den oöverträffade berättarrösten Gaiman.
Eller.
"Konsten att skapa en tjej" – Caitlin Moran
Caitlins debutroman påminner mycket om henne själv. Fruktansvärt rolig. Snabb i käften. Hämningslös. Fräck. Och alldeles, alldeles underbar. (pocket i juli)
Eller.
"Stoner" – John Williams
En bortglömd klassiker du gör rätt i att upptäcka. Fängslande och gripande, fast deprimerande.
Av bokens ca 300 sidor så är William Stoner lycklig i kanske 25. Läs ändå! (Finns i storpocket)
Eller.
"Britt-Marie var här" – Fredrik Backman
Det här är en rolig, rörande, finurlig och originell roman.
 Precis som hans två tidigare. Kan nog bli något av den här grabben …


2. Vilka böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?

Om vi menar mig personligen?
Neil Gaimans nya "Trigger warning", Jon Ronsons "So you've been publicly shamed" och Andy Weirs "Ensam på Mars" ligger längst upp i läshögen.


3. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?

"Bortom tron : min uppväxt inom scientologin och min dramatiska flykt"
av brorsdottern till kultledaren David Miscavige har legat och samlat damm på mitt nattygsbord länge nu. Men efter att ha sett den suveräna HBO-dokumentären "Going Clear" om samma "kyrka" blev jag plötsligt jättepepp på att läsa.


4. Var är bästa stället att läsa i sommar?

Där boken finns. Och gärna öl. Kall.


5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?

Gaiman ligger alltid bra till, men jag hoppas på överraskningar. Hoppas även på att Norstedts inom kort skickar ut läsex på den fjärde Millenniumboken. Sjukt vad nyfiken man är. :-)


6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?


Jag säger "Väster om friheten" & "Söder om helvetet" av Thomas Engström. Ovanliga för att vara svenska thrillers. Inga mord på Gotland någonstans. Spänning för dig som gillar LeCarré och Ludlum eller tvserier som "Homeland" och "House of Cards". Perfekt strandläsning.


7. Vad läser du helst på stranden?


Pocket, inte allt för tunga ämnen. Något glassfläckståligt.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

måndag 15 juni 2015

Gästbloggaren: Stefan Ahnhem


Under de senaste åren har det talats vitt och brett om "Det svenska deckarundret”, till den milda grad att en viss mättnad infunnit sig inför alla makalösa framgångar genrens författare rönt, både inom och utanför landets gränser. Att stoltsera med filmatiseringsoptioner till Hollywood och att vara såld till många länder, möts i bästa fall av en trött axelryckning eller en illa dold gäspning.

Jämför med våra internationella musikframgångar, eller med fotboll (läs vilken stor publiksport som helst): ”Jaha, du har legat etta på Billboardlistan med tre olika låtar i år … gäsp.” Eller: ”Jaså, det var du som vann skytteligan i Italien. Själv spelar jag också lite fotboll, men har ju inte samma ekonomiska resurser bakom mig.”

Förlåt, nu blev det lite väl gnälligt. Det svenska deckarundret lever och frodas som aldrig förr, och kanske är det bara sunt med lite jante och den oimponerade motfrågan: ”Ja, men är boken bra, då?”

För någonstans är det ju precis vad det handlar om. En bra läsupplevelse. En vindlande resa till platser du aldrig anade att du skulle komma till. Känslor du inte visste att du hade. Överraskningar när du trodde att du hade räknat ut vad som skulle hända.

Någon sa till mig att det nästan ges ut lika många svenska spänningsromaner som svenska kokböcker. Det vill säga runt en om dan. De flesta av dem når aldrig ut till läsarna. Många når inte ens ut till bokhandlarna. Och att få stå i hyllan med framsidan vänd utåt i ögonhöjd är ytterst få förunnat. Konkurrensen är med andra ord enorm (märk väl att jag inte skrev mördande). Men min övertygelse är att om det bara är tillräckligt bra så kommer det också till slut att nå hela vägen fram.

Så nästa gång ni ser ett bord fyllt med spänningstitlar från "Det svenska deckarundret”, se det som en stor idrottsgren där lilla Sverige är ett av de absolut mest framgångsrika länderna i världen.

Det är i alla fall jag stolt över.

Stefan Ahnhem har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över 20 år.  Han har bland annat skrivit för några av Sveriges mest populära kriminalserier som Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med debutboken "Offer utan ansikte" kommer nu nästa del i serien om Fabian Rask, "Den nionde graven".

Vill ni vinna ett signerat exemplar av Stefan Ahnhems senaste kriminalroman? Snart är det tävlingsdag. Håll utkik!
några av Sveriges mest populära kriminalserier såsom Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med hans debutbok Offer utan ansikte kommer nu nästa bok i serien om Fabian Risk. - See more at: http://www.forum.se/bocker/deckare-thrillers-och-spanning/d/den-nionde-graven/#sthash.OFDtjjN2.dpuf
har arbetat som manusförfattare inom film och tv i över 20 år. Han har bland annat skrivit för några av Sveriges mest populära kriminalserier såsom Wallander och Irene Huss. Efter den internationella framgången med hans debutbok Offer utan ansikte kommer nu nästa bok i serien om Fabian Risk. - See more at: http://www.forum.se/bocker/deckare-thrillers-och-spanning/d/den-nionde-graven/#sthash.OFDtjjN2.dpuf

lördag 13 juni 2015

Min hjältinna!

Samantha Ellis - min hjältinna!
Redan när jag läste om Samantha Ellis bok "Mina hjältinnor eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket" i Bonniers sommarkatalog visste jag att detta var Boken för mig. Jag menar: "Borta med vinden"! "Purpurfärgen"! "Franny och Zooey"! "Svindlande höjder"! "Lace"! "Stolthet och fördom"!
Utropstecknen staplas.

Dessutom gick ju bokidén så hand i hand med Kulturklubbens omläsningsprojekt att det var som om författaren suttit med glaset mot dörren på våra träffar.

Sedan såg jag henne i Babels säsongsavslutning och förstod att: Vi måste ha skiljts vid födseln! (Utropstecken!) Denna underbart nördiga, litteraturälskande kvinna måste vara min syster. Tills jag jagat ner henne och tvingat mig till en relation i levande livet stalkar jag henne genom hennes blogg. Där får jag bland annat lära mig att vi är lika gamla (jag visste det - tvillingar!) och att vi båda älskar Kate Bush. Sannerligen en besläktad själ.

Nu har jag äntligen boken i min hand (tack Albert Bonniers förlag) och jag har redan börjat läsa kapitlet om "Anne på Grönkulla". Ljuvlighet!

Här kan ni för övrigt (i 17 dagar till) se Babel-avsnittet med Samantha Ellis och bli lika kära som jag.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

fredag 12 juni 2015

Sommarens guilty pleasure


Sommaren är och förblir bästa årstiden för lättsmält läsning. Förr om åren var det lätt. Bara att plocka på sig en oläst Marian Keyes och saken var biff. Men problemet är att jag har tröttnat. Tycker liksom inte att hon fick till det riktigt efter tillfrisknandet ur den där ödesdigra depressionen.

Ingredienserna jag söker är lättläst, gärna lite kärlek, gärna i amerikanska södern, gärna lite familjehemligheter eller uppväxtskildring. Inget svårtuggat. Vanlig hederlig guilty pleasure alltså. Kanske något som påminner om:

1. "Förbjuden frukt" av Sarah Addison Allen
2. "Honungsbiets hemliga liv" av Sue Monk Kidd (rec här)
3. "Sommarsquash tokolosh!" av Rachel Zadok
4. "Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter" av Rebecca Wells

Oh! Jag ser plötsligt ytterligare en  gemensam nämnare: Den vanligtvis av mig skydda magiska realismen! Typiska fall av skam/njutningsläsning alltså. Perfekt för hängmattan.

Så, efter en vända i butiken hittade jag högen ovan. Bridget vet jag inte om jag vågar mig på. Älskade första boken. Hatade andra. Katherine Webbs böcker har generellt misslyckade omslag, men har hört att innehållet ska vara bättre. Lisa Jewell är för det mesta en stabil leverantör av relationsromaner. Isabel Allende har jag inte läst sedan tidigt 90-tal, men visst borde hon funka? Och så Nora Roberts... alltså vågar jag? Men gillade vad jag läste på baksidan: En bokhandel, vänskap, ett förflutet som kommer ikapp.

Bara de två sistnämnda verkar dock kvala in i MR-ligan. Har ni några andra tips?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

onsdag 10 juni 2015

Ensam med Matt Damon

 Matt Damon? I min trädgård? Vad bjuder man på?

Andy Weirs dundersuccé till bok ”Ensam på Mars” har jag gått och suktat efter hela våren nu.
Eller suktat och suktat. Det vänliga förlaget som ger ut den svenska versionen skickade mig ett ex redan i mars, men jag har med flit gått och hållit på den för att ha som sommarläsning.

”Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem.”

Så går självaste Sci-Fi-kungen Ridley Scott och gör film av eländet.
Och det ser så här bra ut:



"I’m gonna have to science the shit out of this” kan för övrigt vara den bästa replik som yttrats i en spelfilm någonsin.

Mitt dilemma är nu alltså.
Läsa boken i sommar och totalt spoila hur det går för stackars Matt/Mark på Mars.
Eller.
Skippa att läsa boken och invänta filmen (Lex "Game of Thrones").

Vad gör jag?
Hilfe bitte.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

måndag 8 juni 2015

Vardagsdramats okrönta drottning - "Sisterland" av Curtis Sittenfeld


Curtis Sittenfeld har en fantastisk förmåga att skriva romaner där det på ytan inte händer särskilt mycket, men i vilka du ändå sugs in som om läste du värsta actionthrillern. Ta internatskoledramat "Prep" till exempel, där den osäkra Lee Fiora gång på gång begår våld på sig själv för att klättra minimalt i skolans rangordningssystem. Inga stora gester där, bara gråtrist tonårsangst - ändå fullkomligt rafflande. Eller ta "American Wife", där Sittenfeld lyckas få till och med en presidenthustrus liv alldeles vanligt och vardagligt och ändå presentera det i slukarläsningsform.

Ergo - jag borde ha förstått att när jag hörde någon beskriva handlingen i "Sisterland" som "en bok om att amma i förorten" borde jag inte (som jag gjorde) låta den ligga oläst på nattygsbordet i över ett år. Istället borde jag ha tagit mig igenom det där första, lite sega, kapitlet och sedan njutit i fulla drag av Sittenfelds vardagsdrama. Nu dröjde det istället tills jag fick den engelska ljudboken i min hand. Då kunde jag å andra sidan inte sluta.

Boken handlar om de synska enäggstvillingarna Kate och Violet, olika som natt och dag. Medan Violet slår mynt av sin förmåga genom att arbeta som medium vill Kate inget hellre än att slippa den. Hon är fullt nöjd med att leva ett vanligt Svenssonliv med man och två små barn i en av St. Louis förorter. Men när Vi förutspår att staden kommer att drabbas av en förödande jordbävning tvingas Kate erkänna att det ligger något i hennes föraning. Hon känner det nämligen också.

Utåt sett är det här egentligen om bok om väntan på en händelse, snarare än en faktisk händelse - helt i linje med författarens faiblesse för det vardagligas dramatik. Större delen av handlingen utspelar sig nämligen före den förutspådda jordbävningen. Boken fylls av Kates (vår berättares) vardagsslit, hennes tankar om hur hon ska kunna skydda sin familj från den annalkande katastrofen, hennes dubbla känslor inför systerns profetia och den mediala tornado den drar igång, blandat med tillbakablickar på systrarnas barn- och ungdomsår (Sittenfelds uppväxtskildringar - mästerliga!). Och ja - en hel del amning i förorten blir det.  Men mycket snart har det utvecklats till en fullkomligt osläppbar historia om systerskap, lojalitet, kärlek och svek. Om vardagens små och stora katastrofer. Om hur livet kan vända på ett ögonblick. Och slutet! Jag säger bara att när saker faktiskt börjar hända, sker det inte som man väntat sig.

I efterhand fattar jag verkligen inte varför jag väntade så länge med att läsa den här boken. Nu vill jag istället inte slitas ur Kates och Violets värld. Om jag bara kunde få ta en liten kopp kaffe med dem och få veta... vad hände sedan? Tyvärr är jag själv helt osynsk, och har således ingen möjlighet att ta reda på det. Får nöja mig med att ha kammat hem en av årets (så här långt) största läsupplevelser. Och med att här och nu utnämna Curtis Sittenfeld till vardagsdramats okrönta drottning.

Själv lyssnade jag ju som sagt på "Sisterland" (mestadels förtjänstfullt, men ibland lite överspelat uppläst av Laurence Bouvard), men för den som föredrar att läsa på svenska och/eller pappersböcker har den nyligen kommit i pocket. Läs den!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

lördag 6 juni 2015

Bedårande baltiskt bokmärke








Nu var det ju verkligen inte länge sedan vi skrev om bokmärken här i boxen, men kan bara inte låta bli att skryta lite med mitt senaste förvärv. Svärfar med fru var på besök häromdagen (det hör inte till vanligheterna, han är från Spanien, hon från Litauen - de bor på Mallis) och hade med sig den här lilla bärnstensdyrgripen.

Så glad blev jag att jag låter den visa upp sig i inte bara en utan två olika böcker (Tana Frenchs "The secret Place" och Martina Montelius "Oscar Levertins vänner"). Tjusig va?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

fredag 5 juni 2015

Så liten, så liten...


Liten har det trassligt hemma. De stora bråkar och skriker. Liten älskar bra, glada dagar. Men det blir inte många sådana. Som tur är finns Någon i dörren intill, och Fröken på förskolan.

Neeeeej! Ingen som är vuxen får skrämma eller slå! Aldrig någonsin. Stina Wirséns nya berättelse om Liten är fullkomligt hjärtskärande (man gråter). Men också nödvändig. För vissa ämnen är stora och tunga, men viktiga att ta upp.

Liten vågar till slut berätta för sin fröken. Som hjälper till. Förhoppningsvis är vi många vuxna som förstår att göra det, och kanske kan den här boken få fler Små att berätta. Jag hoppas det.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

onsdag 3 juni 2015

Yippiee-ki-yay Muthaf**ker!



Jag har precis läst två actionfilmsmanus.
De såg ut som böcker bägge två, måste medges, men jag misstänker att detta endast var kamouflage.

Den ena, Lindmark och Lindgrens ”Förrädare” är thrilleraction i Hamilton-fåran, om än anpassat för vår tid.

”Efter sex år som legosoldat för det ökända företaget Black Water återvänder den före detta Säpo-agenten Nicholas Warg hem. Han ska hjälpa en vän med ett jobb och få loss de pengar han desperat behöver för att kunna dra sig tillbaka och leva i fred. Men i Sverige går allt snett. Nicholas dras in i ett spel där inte bara hans eget liv hotas - även nationens intressen står på spel.”

Skådisen Alexander Karim har redan knutits till en filmatisering av boken.

Nummer två, ”Almedalen har fallit” av Erik Lewin, är ännu mer halsbrytande action. Bokstavligen. Det bryts halsar (säger vi), skjuts i skallar, skärs av strupar, sprängs Visbyportar och dundras på med så många sorters vapen att man nästan måste ducka i fåtöljen under läsning.

” Deras attack är lika välplanerad som brutal. På mindre än en timme har okända terrorister tagit kontroll över Visby. Tusentals människor, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare, tas som gisslan. Samtidigt som polis och militär försöker reda ut vem som ska leda landets styrkor fortsätter terroristerna att sätta sin plan i verket.”

Misstänker att författaren är rätt kraftigt inspirerad av filmen ”Olympus has fallen”, där lömska nordkoreaner tar över Vita Huset och kidnappar presidenten.
Titta på den här trailern, byt mentalt ut centrala Washington mot centrala Visby och Gerard Butler mot Mikael Persbrandt så har du hela boken i ett nötskal …



Författare Lewin har dock 25 års erfarenhet som elitsoldat, underättelseofficer och säkerhetsrådgivare så man får kanske förmoda att hans kunskap i ämnet sträcker sig lite längre än till vad han sett på Netflix …
Fans av Lars Wilderäng och Tom Clancy kommer älska detta!

Så, omdöme då.
Jag kan ärligt säga att jag gillade bägge böckerna. På samma sätt som det kan vara kul med en riktigt bra actionfilm à la "Die Hard" (ettan och trean) eller ovan nämnda Olympus då och då till exempel.
Handlingarna är okomplicerade och föga överraskande. Personteckningarna är obefintliga alt. ytliga. Dialogerna gränsar ofta till det banala och några litterära stilpoäng kommer inte att delas ut.
Trots detta är jag konstant road (dra inte in mitt Kulturelitsmedlemskort, snälla!).
Men filmerna blir nog bättre …

Johan Zillén
Akademibokhanden Center Syd

måndag 1 juni 2015

Mellanbok från Sarah Waters

Ruskigt peppad var jag på Sarah Waters nya "Hyresgästerna". Kombinationen historisk roman, lesbisk erotik, ett svunnet England och goda litterära kvaliteter har hittills placerat författarens böcker mycket högt på min underhållningsläsnings-skala. Och inledningsvis var jag också förtjust i berättelsen om Frances som försöker hålla ihop livet tillsammans med sin åldrade mor i efterdyningarna av första världskriget. När fadern dog lämnade han inget annat än dåliga affärer efter sig. Huset håller på att falla ihop, skulderna växer och för att få det att gå ihop tvingas de ta emot hyresgäster.

Parets som flyttar in, Lilian och Leonard Barber, kommer ur den lägre tjänstemannaklassen. De inreder sina rum med pråliga strutsfjädrar och billiga prydnadssaker. Deras släktningar är högljudda och ouppfostrade. Frances och hennes mor förfasas till en början, men så inleder Lilian och Frances en vänskap. En vänskap som kommer att få konsekvenser som ingen av de inblandade kunnat drömma om.

Det här hade kunnat bli en sååå spännande historia om kärlek, klass, konvenans och frihetslängtan. Men efter den lovande inledningen lyfter det liksom inte riktigt. Berättelsen vidgas inte tillräckligt. Frances krigshistoria, aktivismen, obändigheten och friheten från den tiden hade gärna fått kontrasteras tydligare mot det förkrympta efterkrigslivet. Även ett kammarspel behöver en värld utanför för att bli riktigt intressant. Som det är nu mäktar Waters inte riktigt blåsa liv i sin huvudperson. Det samma gäller Lilian, som den passionerade personligheten till trots förblir förhållandevis platt. Jag saknar djup. Jag saknar ram. Bokens invånare verkar liksom i ett vakuum. Man brukar säga att passion inte räcker för varaktig kärlek. Det räcker heller inte för att bära upp en 600 sidor lång historia.

Waters har sagt i en intervju att detta är första gången hon skriver en renodlat karaktärsdriven berättelse. För det behövs det (tyvärr) mer av karaktärer och mindre av karikatyrer än vad hon lyckas teckna.

Men... boken är ändå fullgod krypa-upp-i-sängen-med-te-och-praliner-läsning. För visst är det underhållande. Visst vill man veta hur det går. Och ibland glimrar det såklart till och berör på riktigt. Hade det varit en annan författare, till exempel Kate Morton, hade jag varit mer än nöjd med "Hyresgästerna". Men av Sarah Waters väntar jag mig faktiskt mer. Jag hoppas jag får det nästa gång. Till dess rekommenderar jag istället författarens fantastiskt fina "Nattvakten", som just kommit i ny, snygg pocketutgåva.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägerso